Premiera la Valcea: “Bursa locurilor de munca verzi”

Premiera la Valcea: “Bursa locurilor de munca verzi”
Premiera la Valcea: “Bursa locurilor de munca verzi”

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Valcea va organiza in data de 21 martie, in premiera, o Bursa a locurilor de munca verzi. Potrivit unui comunicat al AJOFM Valcea, evenimentul va avea loc la Centrul Regional pentru Formarea Profesionala a Adultilor Rm Valcea, incepand cu ora 9.00.

“Locurile de munca verzi” este un concept definit ca activitatile sau serviciile care contribuie la conservarea sau refacerea mediului inconjurator. Putem include in aceasta definitie si locurile de munca ce contribuie la reducerea consumului de energie sau cele care contribuie la decarbonificarea economiei si la minimizarea cantitatii de deseuri si a poluarii. Acest concept reprezinta o directie noua in cadrul politicilor de ocupare din cadrul Uniunii Europene, in contextul cresterii ponderii activitatilor economice din zona ecologiei, a dezvoltarii durabile si de reducere a poluarii.

Intre locurile de munca verzi se pot aminti si cele care contribuie la asigurarea unei hraniri ecologice a populatiei, necesitate din ce in ce mai evidenta, din cauza patrunderii pe piata interna a produselor puternic afectate de conservanti, coloranti si alte substante chimice cu efect nociv asupra sanatatii populatiei. Astfel, o posibila infiintare de ferme ecologice de tip legumicol, pomicol, viticol sau zootehnic trebuie stimulata prin disponibilitatile detinute actualmente de structurile AJOFM.

Locurile de munca verzi pot fi generate prin implicarea administratiilor publice locale si nationale, a firmelor interesate si a persoanelor care doresc sa-si gaseasca un astfel de job. In contextul de mai sus, initierea si realizarea de proiecte de parteneriat public-privat pentru lucrari publice in diverse sectoare de activitate, cu finantari private, pot genera “locuri de munca verzi”.

Contractele de parteneriat pot viza executia de lucrari, furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii de interes public general.
Statul are un rol important in organizarea sau sprijinirea formarii resurselor umane pentru locurile de munca verzi si in stimularea infiintarii de “locuri de munca verzi”. La nivel national exista un proiect cu fonduri europene referitoar la aceste locuri de munca, respectiv Proiectul Green Jobs, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acesta isi propune sa contribuie la crearea sistemului de indentificare si inregistrare a locurilor de munca verzi in Romania.

De asemenea, Green Jobs are ca obiectiv identificarea instrumentelor necesare pentru stimularea infiintarii unor astfel de locuri de munca, pentru cresterea capacitatii serviciilor publice de ocupare de a anticipa si gestiona schimbarile de pe piata muncii, in acord cu cerintele Comisiei Europene.
Bursa de la Rm.Valcea este un demers initiat, in premiera, de AJOFM Valcea pentru a fi in acord cu tendintele europene in domeniul ocuparii fortei de munca si in contextul modernizarii serviciului public de ocupare din Romania.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,177FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente