Republica Moldova: Cota de subventionare a procurarii cazanelor pe biomasa a fost marita

Cota de subventionare a procurarii cazanelor pe biomasa a fost marita
Cota de subventionare a procurarii cazanelor pe biomasa a fost marita

Doritorii de a isi incalzi casele sau microintreprinderile cu energie din biomasa pot beneficia de cazane moderne pe baza de pelete sau brichete cu 1.300 euro rambursare din costuri. Majorarea cotei de subventionare de la 1.000 la 1.300 de euro a fost aprobata vineri, 28 februarie, prin votul membrilor Consiliului Proiectului Energie si Biomasa, condus de Ministrul Economiei, Valeriu Lazar.

”Sprijinul financiar pentru instalarea cazanelor pe biomasa in locuinte sau microintreprinderi in zonele rurale tinteste mai multe obiective. Pe de o parte, astfel, sporim independenta si securitatea energetica a tarii, utilizand inteligent deseurile agricole, iar pe de alta parte crestem nivelul de viata al cetatenilor, care beneficiaza de confort termic sporit la costuri mai mici fata de resursele energetice traditionale”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazar.

Cazanele ce pot fi procurate in cadrul acestui program urmeaza a fi produse si/sau asamblate in Republica Moldova. Pana in prezent, 15 companii au fost acreditate de catre Agentia pentru Eficienta Energetica sa ofere cazane pentru gospodarii casnice in cadrul programului. Companiile respective au in portofoliu o gama variata de cazane produse in Republica Moldova sau asamblate local de la producatori renumiti din Europa, cum ar fi Germania, Polonia, Cehia, Romania, Letonia, Grecia. Procesul de acreditare a companiilor ce vor livra cazane pe biomasa este unul continuu.

„Prin marimea subventiei ne propunem sa acoperim si o parte din cheltuielile de instalare a cazanelor, care reprezinta, in medie, 30% din costul acestora. Decizia a fost luata in urma numeroaselor solicitari a doritorilor de a achizitiona cazane pe biomasa la preturi mai avantajoase”, a declarat Nicolae Zaharia, expert in dezvoltarea afacerilor in cadrul Proiectului UE-PNUD „Energie si Biomasa”.

Circa 600 de familii vor putea cumpara cazane moderne pe baza de biomasa in conditii avantajoase. Pana in prezent, circa 100 de familii s-au inscris in program.

Toata informatia despre program, inclusiv oferta de cazane si datele de contact ale companiilor acreditate este disponibila pe www.biomasa.md

Programul de acordare in conditii avantajoase a cazanelor pe biomasa pentru gospodariile casnice este o activitate a Proiectului UE-PNUD „Energie si Biomasa”, realizata in parteneriat cu Agentia pentru Eficienta Energetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *