Premierul Chinei: Declaram razboi poluarii. 50.000 de centrale pe carbune vor fi inchise

Premierul Chinei: Declaram razboi poluarii. 50.000 de centrale pe carbune vor fi inchise
Premierul Chinei: Declaram razboi poluarii. 50.000 de centrale pe carbune vor fi inchise

Primul ministru al Chinei Li Keqiang a anuntat miercuri ca “declara razboi” poluarii, relateaza AFP. Dupa trei decenii de industrializare si urbanizare accelerata, cea de-a doua economie mondiala, unde 70 la suta din energie este furnizata de centralele pe carbune, se confrunta cu o grava poluare atmosferica.

Premierul Li Keqiang a apreciat, intr-un discurs sustinut in deschiderea sesiunii anuale a Adunarii Nationale Populare (ANP) de la Beijing, ca deteriorarea mediului reprezinta “un avertisment al naturii in fata unui model de dezvoltare orb si ineficient”.

“Trebuie sa declaram cu fermitate razboi poluarii, asa cum am facut impotriva saraciei”, a subliniat premierul chinez.

“50.000 de centrale pe carbune vor fi inchise in cursul acestui an”, centralele termice vor fi modernizate si “sase milioane de masini vechi vor fi scoase din circulatie”, a precizat premierul Li Keqiang.

Premierul a mai declarat, fara sa detalieze, ca autoritatile de la Beijing vor stabili un plafon pentru consumul de energie, iar masuri vor fi luate pentru a limita poluarea apei, protectia solului si refacerea zonelor desertificate.

Autoritatile chineze promit periodic sa inchida termocentralele, insa continua sa se echipeze cu surse de energie poluante. 570 de centrale pe carbune sunt in proiect sau sunt in constructie in China, sustine Greenpeace.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente