Premiile „Nobel pentru ecologie”

Cei mai activi sase ecologisti din intreaga lume au fost premiati la San Francisco pentru eforturile de protejare a mediului. Premiul „Goldman Environmental” rasplateste cu cate 150.000 de dolari cea mai buna campanie de mediu de pe fiecare continent.
premiul nobel pentru ecologie
„Goldman Environmental”, aflat anul acesta la cea de-a 20-a editie, reprezinta cel mai important premiu din domeniul protectiei mediului la nivel mondial, fiind cunoscut ca „Nobelul pentru ecologism”.

Dintre campaniile de mediu desfasurate in Europa a castigat cea a fizicianului rus Olga Speranskaya. Aceasta a mobilizat organizatiile neguvernamentale din Europa de Est si Asia centrala sa lupte impotriva legislatiei care permite folosirea substantelor toxice in agricultura si industrie.

„Chimicalele acestea genereaza anual sute de cazuri in care copiii se nasc prematur, cu defecte sau chiar cu cancer”, a declarat aceasta pentru Reuters.

In 2005, premiul pentru cea mai puternica activitate ecologista de pe continentul european a fost castigat de fostul redactor-sef al revistei „The Ecologist”, Stephanie Roth, pentru o campanie desfasurata in Romania. Roth a reprezentat motorul unei actiuni internationale indreptate impotriva deschiderii exploatarii miniere de la Rosia Montana.

Fondatorul „Nobelului pentru ecologism” este Richard Goldman, un cercetator care si-a dedicat viata pentru gasirea de solutii cu privire la protectia mediului inconjurator.

„Goldman Environmental Prizes”

Europa: Olga Speranskaya din Rusia a initiat ecologizarea suprafetelor agricole infestate cu chimicale.

Asia: Rizwana Hasan din Bangladesh a convins guvernul sa restrictioneze accesul navelor cu substante toxice.

Africa: Marc Ona Essangui din Gabon a blocat un proiect minier dintr-o padure tropicala.

America de Sud: Wanze Eduards din Surinam lupta pentru dreptul triburilor de a-si proteja pamanturile.

America de Nord: Maria Gunnoe a oprit o actiune de exploatare miniera din Muntii Apalasi.

Insule: Yuyun Ismawati din Bali, Indonezia, contribuie la gestionarea deseurilor in comunitatile subdezvoltate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *