Presedintele ecuadorian lanseaza campania “Mana murdara a Chevron”

Presedintele ecuadorian lanseaza campania “Mana murdara a Chevron”
Presedintele ecuadorian lanseaza campania “Mana murdara a Chevron”

Intre 1964 si 1990, compania Texaco a extras petrol din padurile amazoniene din Ecuador, timp in care a deversat in zona circa 18,5 milioane de galoane de deseuri toxice. In 2011, o curte de justitie ecuadoriana a decis ca Chevron, care cumparase Texaco in 2011, trebuie sa plateasca despagubiri de 19 miliarde de dolari. In timp ce compania Chevron incearca de doi ani sa conteste decizia judecatoreasca, iar SUA ar fi refuzat de curand sa acorde vize unei delegatii ecuadoriene care urma sa prezinte cazul la o adunare a Natiunilor Unite din new York, presedintele Rafael Correa (foto) a lansat campania „Mana murdara a companiei Chevron”.

Correa a mers intr-una din zonele grav afectate de poluare in urma deversarilor toxice si si-a scufundat mana intr-o balta de petrol ramasa deschisa, invitand apoi presa sa-l fotografieze. ”Ceea ce a facut Chevron este de neiertat,” a declarat presedintele ecuadorian, precizand ca aceasta deversare ”este cel mai mare dezastru ecologic din istoria planetei. Respectiv, de 85 de ori mai grav decat deversarea din Golful Mexic, cauzata de British Petroleum, si de 18 ori mai grava decat deversarea din Alaska, provocata de Exxon Valdez.”

Cu toate acestea, potrivit ultimelor demersuri juridice, compania Chevron pare sa fie pe punctul de a castiga batalia cu ecuadorienii, printre care si 30.000 de indigeni direct afectati de acest dezastru ecologic. Conform ABC News, Chevron a apelat la numeroase curti judecatoresti de pe trei continente, in incercarea de a capata un verdict favorabil in procesul care dureaza de doua decenii. In cele din urma, o comisie internationala de arbitrare formata din trei judecatori, a decis la Haga ca un anume acord semnat in 1995 de Texaco Corp., cumparat ulterior de Chevron, scuteste compania petroliera de orice responsabilitate financiara. Totodata, consilierul general al Chevron sustine ca acuzatiile aduse de guvernul ecuadorian sunt frauduloase si ”ca, inainte de toate, nu ar fi trebuit inaintate”, transmite totb.ro.

Chevron, a doua mare companie energetica la nivel mondial dupa capitalizarea de piata, si-a redus profitului net in trimestrul doi cu 26%, fiind cel mai amplu declin din ultimii patru ani, la 5,37 miliarde dolari.

In Romania, Chevron exploreaza gaze de sist in perimetrele Vaslui, Barlad si Constanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *