Proiectele unor mine de aur din Romania si Grecia genereaza proteste vehemente, in timp ce oamenii de stiinta si ecologistii apreciaza ca riscurile sunt mai mari decat beneficiile promise.
In Romania, grupurile canadiene Gabriel Resources si Eldorado Gold spera sa inceapa extractia de aur in 2016. Eldorado Gold intentioneaza sa deschida o mina in 2016 si in peninsula greaca Halkidiki. Companiile promit mii de locuri de munca si miliarde de dolari ca investitii in economiile insetate de capital. Dar expertii si opozantii subliniaza ca minele sub cerul liber vor lasa urme adanci in niste regiuni pitoresti.
„Spre deosebire de alte sectoare, industria miniera creeaza putine locuri de munca”, a declarat pentru AFP analistul economic Razvan Orasanu.
La Rosia Montana (nord-vest), Gabriel Resources promite 5,2 miliarde de euro beneficii pentru Romania si 900 de locuri de munca in cei 16 ani cat va dura extractia a 300 de tone de aur.
Mina, care va conduce la distrugerea a patru munti si va necesita aproximativ 12.000 de tone de cianuri pe an, presupune riscuri de poluare si ameninta galeriile miniere romane, potrivit expertilor.
„Aceasta mina nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila si nu va rezolva problemele economice si sociale din regiune”, a subliniat Academia Romana, cea mai inalta instanta stiintifica a tarii.
Academia a enumerat 21 de argumente impotriva, intre care riscul unor seisme provocate de utilizarea explozibililor sau scurgeri dintr-un enorm lac de decantare.
„Acest proiect este prea sensibil pentru o tara ca Romania, unde institutiile nu sunt pregatite sa gestioneze un eventual accident ecologic”, a declarat pentru AFP analistul economic Cristian Grosu.
In asteptarea unei autorizatii de mediu de zece ani, proiectul a generat proteste sporadice.
Dar un proiect de lege adoptat in august de Guvern care ar permite companiei sa ocoleasca legile pentru a-si pune in aplicare planurile a declansat un val de contestare fara precedent.
Duminica, peste 20.000 de romani au iesit in strada pentru a-si exprima opozitia.
In Grecia, manifestatii deseori violente au izbucnit impotriva proiectului Eldorado Gold de a sapa in apropiere de Olympiada, pamantul natal al filosofului Aristotel.
Compania promite sa investeasca un miliard de dolari pana in 2016, una dintre cele mai mari investitii private ale momentului intr-o tara in criza, si sa creeze 4.200 de locuri de munca.
Locuitorii si ecologistii, carora li s-a alaturat opozitia de stanga, denunta riscurile pentru mediu intr-o regiune cunoscuta pentru zonele sale istorice si plaje.
Eldorado prevede o mina la Certej (vestul Romaniei) dar autorizatia sa de mediu a fost contestata in justitie de Guvern.
„Nu avem alta optiune decat sa asteptam decizia justitiei”, afirma pentru AFP Nicolae Stanca, directorul filialei romane a Eldorado, Deva Gold, asigurand ca firma a respectat la litera legislatia.
Eldorado vrea sa extraga 50 de tone de aur si promite 800 de locuri de munca si 3,5 miliarde de dolari beneficii pentru Romania.
Daca in Halkidiki sau Rosia Montana locuitorii nu pot decat sa isi imagineze consecintele unui dezastru ecologic, Baia Mare, oras din nordul Romaniei, a cunoscut unul legat de aur, descris in perioada respectiva drept cel mai grav dupa Cernobil.
In ianuarie 2000, circa 100.000 de metri cubi de apa amestecata cu cianura provenita din tratarea aurului s-au deversat intr-un rau dupa ruperea unui baraj, contaminand grav Dunarea.
Grupul kazah SAT&Co vrea in prezent sa deschida o uzina de tratare a deseurilor miniere inchisa dupa accident.
„Am construit o noua uzina de tratare a apelor si am consolidat digul”, a declarat pentru AFP directorul Sergiu Chirca, vorbind despre investitii de 70 de milioane de dolari pentru extragerea a cinci tone de aur.
Dar primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, este ferm.
„Nu vrem repetarea catastrofei din 2000”, a declarat el pentru AFP. „Este in joc viata oamenilor si aceasta conteaza cel mai mult”.