Prevederi privind arderile de vegetatie

Prevederi privind arderile de vegeta?ie
Prevederi privind arderile de vegetatie
Prevederi privind arderile de vegetatie

Avand in vedere atributiile autoritatilor administratiei publice locale si a autoritatilor competente de mediu precum si a celorlalte structuri cu atributii de management a situatiilor de urgenta din subsistemul judetean si local, pentru combaterea / stoparea fenomenului de incendiere a vegetatiei uscate de pe terenurile agricole, Primaria Municipiului Campia Turzii informeaza asupra principalelor prevederi ale actelor normative in domeniu dupa cum urmeaza:

A. O.U.G. 195/2005 privind protectia mediului:
– art. 52 alin. (3) lit. b.)
* in ariile naturale protejate si in vecinatatea acestora: este interzisa:
– aprinderea si folosirea focului deschis in afara vetrelor special amenajate si semnalizate in acest scop de catre administratorii sau custozii acestora ”
– art. 94 alin. (1) lit.n) – Obligatiile persoanelor fizice si juridice
* Nu ard miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta”
art.96 alin.(1) nr.crt.9.
* Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 7000 lei pentru persoane fizice si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice incalcarea urmatoarei prevederi legale:
– obligatia proprietarilor si detinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu de a nu arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa, fara acceptul autoritatilor competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta”
– art.97 alin. (1)
Constatarea contraventiilor si a amenzilor prevazute la art. 96 se realizeaza de catre comisari din cadrul Garzii de Mediu, cadre de politie, jandarmi, personalul M.Ap.N. imputernicit si personalul structurilor de administrare si custorii ariilor naturale protejate, numai pe teritoriul ariei naturale protejate administrate.

B. Ordinul comun nr. 791/1381/12.12.2006 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, respectiv al ministrului mediului si gospodaririi apelor pentru definirea bunelor conditii agricole si de mediu in Romania.
Art.1. incepand cu data aderarii Romaniei la U.E. fermierii romani care solicita plati directe in cadrul schemei unice de plata pe suprafata – SAPS – trebuie sa respecte urmatoarele bune conditii agricole si de mediu:
II. Standardele pentru mentinerea continutului optim de materie organica in sol prin aplicarea unor practici agricole corespunzatoare:
Pct.5. – arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil este permisa numai cu acordul autoritatilor competente pentru protectia mediului.

C. Norma generala de aparare impotriva incendiilor aprobata cu OMAI nr. 163/2007.
Art. 97
(1) Utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa; locurile cu pericol de incendiu, in care se aplica aceasta interdictie, se stabilesc si se marcheaza de persoanele in drept.
(2) Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in incintele unitatilor, in zonele de agrement si in gospodariile populatiei se face numai in locuri special amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii sau la alte vecinatati.
(3) Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii.
(4) Arderea miristilor se face numai dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii.
(5) Utilizarea focului deschis nu se admite la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fara a fi supravegheat si asigurat prin masuri corespunzatoare.
(6) Luarea masurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii constituie o obligatie a persoanelor care raspund, potrivit legii, de cresterea, educarea si ingrijirea copiilor.

Referitor la acceptul pentru arderea vegetatiei uscate, solicitantul trebuie sa depuna la A.P.M. Cluj urmatoarele:
– certificarea cererii (pe ce motiv se arde);
– masuri de protectie impotriva extinderii incendiului: araturi adanci pe perimetrul incendiat, dovada ca detin mijloace de interventie specifice actiunii de stingere (tractoare, pluguri, rezerve de apa), numele persoanelor care supravegheaza focul, etc;
– aviz de la unitatea fitosanitara prin care se justifica motivul arderii in cazul daunatorilor; plan de situatie cu amplasamentul parcelelor, suprafete, vecinatati, zone sensibile si distate aferente;
– aviz emis de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila;
– dovada informarii serviciilor publice comunitare (ISU, IJP, primarie, etc).
De asemenea, se va acorda o atentie deosebita supravegherii zonelor cu potential de producere a incendiilor, traversate de cai rutiere intens circulate, in preajma carora se afla terenuri cu vegetatie uscata care, prin autoaprindere sau incendiere si degajare de fum dens, pot afecta vizibilitatea si crea situatii de risc major pentru siguranta rutiera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *