„Prima impadurire” – rebotezata si transformata in ajutor de minimis: Robinetul de bani se inchide pentru cei care au fraudat statul sau Uniunea Europeana

A debutat campania "Impadurim Iasul!"
„Prima impadurire” – rebotezata si transformata in ajutor de minimis: Robinetul de bani se inchide pentru cei care au fraudat statul sau Uniunea Europeana

Programul „Prima impadurire”, gestionat de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, a fost rebotezat „Imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor prin impadurire” si, mai important, transformat in ajutor de minimis.

Altfel spus, nu vor putea obtine finantare acele entitati (persoane juridice ori autoriti publice locale) care au fost penalizate pentru gestionarea frauduloasa a unor fonduri europene, ori care au mai primit ajutoare de minimis in ultimii doi ani, respectiv care se afla in reorganizare judiciara ori in faliment.

Pentru a beneficia de ajutor financiar pentru impadurirea terenurilor agricole, beneficiarii trebuie sa detina cel putin jumatate de hectar de teren. Terenul trebuie sa fi fost declarat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in ultimii doi ani calendaristici si sa fi respectat in toata aceasta perioada si pe toata suprafata parcelelor propuse pentru impadurire bunele conditii agricole si de mediu (GAEC).

Prin intermediul schemei de sprijin see pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiei, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere (pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere) si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi (pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei).

Nivelul platilor pentru infiintarea plantatiei forestiere, in zonele de deal si de munte, sunt in jur de o mie euro la hectar pentru infiintarea de plantatii forestiere si poate ajunge pana la 1.328 euro la hectar pentru infiintarea de plantatii forestiere in interiorul zonelor defavorizate si al siturilor Natura 2000.

Prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei este de asemenea diferita in functie de zonele geografice. Aceste costuri sunt fixe si sunt exprimate in euro pe an si pe hectar. De exemplu, in zona de deal se acorda 1.155 euro, iar la munte suma pentru toti cei cinci ani va fi de 826 de euro.

Prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pentru o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei, se calculeaza in functie de subventia pe unitatea de suprafata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *