Activitati de monitorizare a modului de viata in cazul unor specii rare de pasari la Iasi

Activitati de monitorizare a modului de viata in cazul unor specii rare de pasari la Iasi

Un grup de elevi de la Colegiul National “Roman Voda”, insotit de profesorul Catalin Macovei, a participat timp de o saptamina la activitati de monitorizare a modului de viata in cazul unor specii rare de pasari dintr-o zona protejata, pentru cunoasterea comportamentului acestora.

Activitatea s-a desfasurat in localitatea Develly, in zona centrala a Turciei, in cadrul proiectului “Pasarile Paradisului”, patronat de primaria orasului Develly si sustinut financiar cu fonduri de la Uniunea Europeana. In proiect au fost implicati tineri din Turcia, Romania, Bulgaria si Ungaria. Paralel cu aceasta activitate, in cadrul proiectului au fost desfasurate o serie de activitati conexe, prin intermediul carora gazdele si-au promovat specificul local.
“Activitatile de baza ale proiectului s-au desfasurat in rezervatia naturala de la Yesilsar, unde monitorizarea speciilor rare de pasari a fost efectuata atit in natura, in mod direct, cit si in cadrul centrului de cercetare amenajat in apropierea rezervatiei, in mod indirect, prin intermediul camerelor video functionale 24 de ore din 24. In urma observatiilor asupra comportamentului pasarilor s-a ajuns la o concluzie unanima, si anume aceea ca, pe fondul antropizarii radicale din zona, rezervatia de la Yesilsar reprezinta un biotop unic pentru pasari rare, asa cum sint pasarile flamingo“, a spus profesorul Catalin Macovei.

Activitatea a fost completata de numeroase vizite in zone cu rezonanta turistica, precum Complexul Arhitectural si Istoric Cappadocia, Cascadele de la Kapuz Basi.
De asemenea, au fost efectuate vizite la institutii din zona, unde participantii la proiect au fost intimpinati de oficialitati ale orasului si ale districtului, precum si vizite la ferme zootehnice, ferme pomicole si fabrici de covoare.

Activitatile proiectului s-au finalizat prin intermediul unei seri interculturale, in cadrul careia au fost prezentate filme, obiceiuri si traditii specifice fiecarei tari in parte.
“Proiectul a avut un rol important si in construirea unor relatii de cooperare viitoare. S-au schimbat impresii, pareri, s-au tras concluzii si, unanim, ne-am exprimat dorinta de a ne reintilni. Putem vorbi de o activitate reusita, cu rol educativ, constructiva din punct de vedere social, reprezentativa pentru valorile promovate in prezent in cadrul Uniunii Europene“, a spus profesorul Catalin Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *