Prima intalnire a noii conduceri a Garzii Nationale de Mediu cu reprezentantii din teritoriu

Prima intalnire a noii conduceri a Garzii Nationale de Mediu cu reprezentantii din teritoriu

Joi, 14 iunie, Garda Nationala de Mediu a organizat, la Bucuresti, un eveniment in care a fost prezentata noua conducere a institutiei.

Intrunirea, la care au participat Comisarul General Ovidiu Constantin Daescu, comisarii generali adjuncti, comisarii regionali si reprezentantii celor 41 de judete, a avut ca scop transmiterea mesajului Comisarului General catre reprezentantii din teritoriu si stabilirea directiilor de actiune si a obiectivelor noii conduceri a institutiei.

In mesajul sau, Comisarul General a subliniat necesitatea unei bune colaborari a comisarilor Garzii Nationale de Mediu cu reprezentantii Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, dar si crearea unei mai bune relatii cu cetatenii si cu societatea civila printr-o mai buna informare legata de activitatea institutiei.

Ca directii de activitate, noua conducere a punctat necesitatea intensificarii actiunilor de control legate de situatiile care pot creea probleme de mediu, dar a insistat si asupra activitatii de preventie.

“Ne propunem sa aplicam legea corect, la timp si cu eficienta pentru calitatea vietii noastre. Nu vom tolera, acolo unde nu se poate tolera, dupa cum nu vom bloca doar de dragul blocajului. Imi propun ca mediul, protectia biodiversitatii, a habitatelor si ariilor protejate sa coboare din manuale si de pe sticla si sa devina o chestiune de responsabilitate pentru noi si generatiile ce vin dupa noi”, a afirmat Comisarul General.

Ca o cerere expresa privind activitatea comisarilor din teritoriu, Comisarul General Ovidiu Daescu a propus intensificarea activitatii pe teren si colaborarea cu structurile nationale care pot asigura timp de reactie rapida si eficienta.

In scopul evitarii problemelor de mediu, s-a dispus impartirea riscurilor pe categorii, respectiv riscuri previzibile si riscuri imprevizibile.

Referitor la prima categorie de riscuri, a fost propusa, ca instrument de lucru, intocmirea unei harti nationale de risc de mediu, biodiversitate, habitate si arii protejate, prin conlucrarea cu alte institutii publice sau structuri private. In ceea ce priveste riscurile imprevizibile, acestea pot fi gestionate printr-o optimizare a activitatilor de monitorizare in teren si comunicarea operativa pe reteaua nationala cu competente in gestionarea situatiilor de urgenta si de risc.

“Va solicit sa aplicati si sa respectati cu maxima seriozitate si responsabilitate legislatia privitoare la protectia mediului. Nu accept sa amendati de dragul de a amenda si nu voi accepta sa favorizati sau sa protejati pe cineva. Prim comisarii trebuie sa aplice politica protectiei mediului si nu a partidelor politice”, a afirmat Comisarul General.

“Mi-as dori ca la nivelul reprezentantilor din teritoriu sa aiba loc o schimbare de mentalitate si, in unele cazuri, de conduita. Garda Nationala de Mediu nu trebuie sa fie considerata o institutie represiva, ci o institutie activa, pozitiva si eficienta. Aceasta este perceptia pe care vrem sa o cream la nivelul opiniei publice“ a punctat Ovidiu Daescu, la finalul interventiei sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *