Locuitorii Terrei cantaresc in total 287 milioane de tone!

Locuitorii Terrei cantaresc in total 287 milioane de tone!

Incidenta obezitatii printre oamenii de pe Terra are un impact negativ la fel de mare asupra mediului si resurselor naturale ca suprapopularea. Experti de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oara greutatea totala a populatiei lumii – 287 de milioane de tone. Mai mult decat atat, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obeze, iar 3,5 milioane de tone – supraponderalilor, potrivit BBC News si Focus.

Folosind date statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pe anul 2005, autorii proiectului au calculat ca, in medie, un adult cantareste 62 kg, dar in SUA acest indice este mai mare cu o treime.

In general, aceasta cifra difera foarte mult de la o regiune la alta. Daca in America de Nord, greutatea corporala medie a unui adult este de 80,7 kg, in Asia doar 57,7 kg.

Conform cercetatorilor britanici, 61% din populatia lumii traieste in Asia, lor insa le revine doar 13% din greutatea totala a locuitorilor de pe Terra.

„Cand vorbim de problemele de mediu, imediat ne gandim la numarul in crestere al locuitorilor de pe Pamant, problema nu este insa cate guri trebuie de hranit, ci excesul de masa corporala al oamenilor”, a declarat profesorul Ian Roberts, unul din autorii raportului.

In acelasi timp, el avertizeaza ca problema nu se limiteaza doar la persoanele obeze. „Atunci cand vorbim de obezitate, multi au imaginea gresita care ii imparte pe ei, cei cu o alimentatie in exces, si restul, cei care se alimenteaza corect. De fapt, este o problema care priveste intreaga umanitate, intrucat toti adaugam in greutate”, mai spune el.

SUA se situeaza pe primul loc in tabelul de greutate al populatiei intocmit de expertii britanici. „Daca populatia din toate tarile lumii s-ar caracteriza prin acelasi grad de exces de greutate ca in Statele Unite, aceasta ar echivala cu o crestere de 1 miliard a populatiei de pe Terra, cu o greutate corporala medie”, precizeaza profesorul Roberts.

Oricat ar parea de surprinzator, printre primele zece tari cu locuitori suferind de exces de greutate figureaza state precum Kuweit, Croatia, Qatar si Egipt. Cresterea in greutate in randul populatiei din tarile arabe se explica prin influenta autoturismelor asupra vietii cotidiene, considera Ian Roberts. „Oamenii de aici au inceput sa se miste din ce in ce mai putin, preferand masina mersului pe jos”, opineaza el.

In partea de jos a listei „tarilor cu locuitori obezi” se afla Vietnam, Etiopia si Eritreea, ultimele doua fiind si state cu un grad ingrijorator de saracie. Cu toate acestea, autorii studiului subliniaza ca nu doar saracia poate fi un motiv pentru o greutate corporala normala, dand ca exemplu in acest sens cazul Japoniei, una dintre tarile puternic industrializate din lume. Profesorul Roberts considera ca Japonia ofera exemplul cel mai elocvent ca „poti fi suplu, fara a fi sarac”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *