Romgaz vrea sa produca gaze de sist

Romgaz vrea sa produca gaze de sist

Romgaz a descoperit gaze neconventionale, inclusiv gaze de sist, in perimetrele din Transilvania, pe care le va extrage in scopuri comerciale, in perioada urmatoare urmand sa utilizeze tehnologii noi de exploatare si explorare, a declarat seful directiei de dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe, luni, la Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est – FOREN.

‘Romgaz produce gaze din roci dure, compacte, cu continut de argila. In anii trecuti nu eram siguri ca in perimetrele din Transilvania sunt gaze neconventionale, precum shale gas – gaz de sist, sau gaz de carbune. Au fost 20 de sonde si am obtinut rezultate de la un sfert din ele. Tehnologia de atunci poate fi updatata acum. Se poate spune ca am produs gaze neconventionale accidental pana in prezent. Iar acum vom testa cu sonde noi. Suntem in faza de reevaluare atat la gazele conventionale, cat si la cele neconventionale. Suntem in faza de explorare’, a afirmat Radu Gheorghe.

Reprezentantul Romgaz a explicat utilizarea metodei de fracturare hidraulica pentru zacamintele descoperite in Transilvania.

‘In Transilvania aveam informatii ca exista rezerve de tight gas – gaze neconventionale – care pot fi aduse in piata. In urma campaniei din anii 1994 – 1995 facuta de Romgaz intr-o serie de zacaminte in Transilvania, am avut rezultate foarte bune pentru o serie de zacaminte din cateva campuri importante. Pentru acestea s-a facut fracturare hidraulica cu gel, iar acum, constatam ca sondele respective produc debite si la ora actuala. Analiza seismica 3D facuta in ultimii trei ani a aratat ca Romgaz are din nou rezultate la zona de mare adancime, sub 3.000 de metri’, a precizat Radu Gheorghe.

Potrivit acestuia, Romgaz detine trei perimetre de explorare in Transilvania si opt in total, in Romania. ‘Deocamdata nu putem estima cantitati, suntem in faza de explorare’, a adaugat acesta.

Romania dispune de 100 miliarde metri cubi ce pot asigura depozitarea pentru teritoriul intregii tari, a adaugat acesta.

Specialisti in domeniul energetic, reprezentanti ai companiilor din sector din peste 30 de tari vor participa la cea de a 11-a editie a Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est – FOREN, eveniment organizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME), in perioada 17 – 21 iunie 2012, la Neptun Olimp.

CME are misiunea de a promova furnizarea si utilizarea durabila a energiei, este prezenta in 93 de tari si reprezinta 3.000 de organizatii membre – guverne, industrie si institutii specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *