Primaria, reclamata pentru abuzuri impotriva cailor

Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA), cu sediul in Craiova, protesteaza fata de modul in care Primaria Targu Jiu gestioneaza problema cailor aflati in oborul de gloabe, care au fost capturati de autoritati, pentru ca erau lasati nesupravegheati.
cai
GORJ. FRPCA Gorj a emis ieri un comunicat, pe care l-a trimis Primariei si Consiliului Local Targu Jiu, prin care isi exprima indignarea fata de modul in care sunt tinuti si valorificati caii din oborul de gloabe.

In urma cu cateva zile, un reprezentant al Directiei Finantelor Publice Gorj a precizat ca animalele vor fi preluate de la primarie, dupa zece zile de la capturarea lor, si valorificate apoi la un abator autorizat din judetul Teleorman, care exporta productia in Belgia. Reprezentantii FRPCA Gorj considera ca toate aceste masuri sunt ilegale. Mircea Serbanoiu, presedintele organizatiei, spune ca la nivelul Primariei Targu Jiu nu este infiintat legal un serviciu care sa se ocupe de strangerea, transportul, adapostirea, hranirea si asigurarea asistentei veterinare pentru animalele de talie mare si ca adapostul in care sunt tinuti caii nu este corespunzator si nu are autorizatie sanitar-veterinara. Acesta mai afirma ca aninalele nu sunt ingrijite corespunzator si sunt maltratate: „Animalele sunt tinute fara hrana, asistenta veterinara autorizata, fapt constatat personal in urma vizitei la acest adapost. Detinatorii de cai care doresc sa si-i revendice sunt pusi pe drumuri si tinuti la poarta adapostului zile bune. Animalele sunt maltratate. Proprietarii si-au gasit caii fara coada, cu coama taiata si slabi din cauza lipsei hranei”. De asemenea, el considera ca modalitatea de valorificare a cailor este ilegala: „Cadrul legal nu poate fi Ordonanta nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si a conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, deoarece caii nu constituie bunuri, in sensul legii. Ei nu sunt bunuri perisabile, asa cum viata nu este un bun perisabil”.

Nu se respecta legea

Carmen Serbanoiu, presedinta Asociatiei de protectie a animalelor „Pro Animals”, spune ca, potrivit prevederilor legale, bunurile pot fi valorificate doar in baza unei ordonante a procurorilor sau a unei hotarari judecatoresti: „Bunurile confiscate si neridicate, conform legii, trec in proprietatea privata a statului in temeiul unei ordonante emise de procuror sau a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Nu caii sunt principalii vinovati, ci proprietarii lor, care-i lasa nesupravegheati”. Potrivit acesteia, o organizatie de protectie a animalelor din Bucuresti intentioneaza sa trimita un protest tuturor oraselor infratite cu municipiul Targu Jiu, precum si Parlamentului European.

„Caii sunt ingrijiti”

Ramona Evulescu, purtatoarea de cuvant a Primariei Targu Jiu, precizeaza ca animalele care se afla in oborul de gloabe sunt ingrijite corespunzator si, mai mult decat atat, caii sunt microcipati: „In primul rand, caii reprezinta o problema de care primaria a trebuit sa se ocupe, deoarece sunt multe probleme care apar pentru ca sunt lasati in libertate. Toate animalele capturate sunt microcipate de Directia Sanitar-Veterinara. Cabalinele sunt ingrijite si hranite corespunzator. Acuzatiile ca ar fi maltratate sunt nefondate. Primaria nu valorifica animalele si nu le duce la abator. Caii sunt predati Directiei Finantelor Publice, care ii valorifica dupa cum considera. Conform prevederilor legale, calul este bun mobil perisabil. Sunt respectate prevederile Hotararii nr. 731 din 4 iulie 2007 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si a conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului. Daca domnul Serbanoiu vrea, poate sa se implice si dansul in solutionarea acestei probleme. Nu este adevarat ca proprietarii animalelor vin si sunt tinuti pe la porti. Acestia au obligatia sa-si tina caii in gospodaria dumnealor, nu sa-i lase nesupravegheati. Noi nu avem cum sa anuntam lipsa calului, daca nu stim al cui este. Proprietarii cabalinelor nu vor sa-i microcipeze”.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *