Primarii din Tulcea au lasat satele fara izlaz

0
361

In cadrul unei dezbateri organizate la Tulcea privind amplasarea parcurilor eoliene in nodrul Dobrogei, primarii comunelor tulcene au dezvaluit ca izlazurile din 29 de localitati au fost concesionate firmelor energetice. Pe aceste terenuri, care apartin comunitatilor locale, se vor construi 29 de parcuri eoliene. Patru din aceste parcuri destinate producerii curentului electric cu ajutorul energiei vantului sunt in constructie. Este vorba de campurile de mori de vant de la Baia, Valea Nucarilor, Topolog si Macin.

Dumitru Enache, primarul comunei Stejaru si presedinte al Asociatiei primarilor de comuna, a declarat ca au fost consultate comunitatile locale privind schimbarea destinatiei izlazurilor comunale si s-a cerut aviz de la Directia Agricola pentru scoaterea temporara sau totala din circuitul agricol a zonelor de pasunat. Investitiile in instalatii eoliene vor afecta, conform contractelor de concesionare, peste 10.000 de hectare pe care, acum, satenii isi pasc oile si vacile. Enache a mai declarat ca primarii i-au convins pe sateni sa accepte aceste investitii pe islazul comunal motivand ca fondurile bugetare obtinute din inchirierea acestor terenuri vor fi utilizate la repararea drumurilor locale si la extinderea alimentarilor cu apa.

Numai ca in contractele de concesionare incheiate de primari cu constructorii de parcuri eoliene se prevede ca plata redeventei se face dupa punerea in functiune a turbinelor, si nu in bani, ci in curent electric pentru consumul public al localitatii.

Sursa: Romania Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.