Primariile nu stiu sa acceseze fonduri europene pentru deseuri

Autoritatile locale nu sunt interesate sa utilizeze fonduri UE pentru colectarea selectiva a deseurilor .

Autoritatile locale ezita sa utilizeze fondurile europene pentru realizarea de proiecte privind colectarea selectiva a deseurilor, potrivit ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Atilla.

“Oferim proiecte de finantare tuturor judetelor care nu realizeaza investitii din fonduri private. Nu sunt incantat de raspunsul autoritatilor locale, pentru ca o parte dintre acestea inca ezita sa utilizeze fondurile publice pentru programele de gestionare a deseurilor si opteaza mai ales pentru module mai mici ale acestora, cum ar fi realizarea de gropi ecologice”, a declarat Korodi Attila la prezentarea unui studiu despre perceptia populatiei fata de programele de colectare selectiva.

Studiul despre perceptia populatiei fata de colectarea selectiva a fost realizat la sfarsitul anului trecut de institutul de cercetare IMAS, cu sprijinul Eco Rom Ambalaj, in zece localitati din Romania, in zonele in care exista puncte de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje.

Potrivit studiului, aproximativ 80% din populatia care are la dispozitie infrastructura necesara colectarii depune selectiv deseurile de ambalaje. Jumatate dintre cei intervievati realizeaza colectare selectiva permanent, in timp ce aproape 30% fac acest lucru uneori. Putin peste 20% din populatia care beneficiaza in zona in care locuieste de puncte de colectare selectiva nu realizeaza niciodata aceasta operatiune.

Korodi Attila a precizat ca, la nivelul anului 2007, datele inca nu au fost finalizate, dar pentru 2006 Romania a indeplinit tintele de reciclare impuse de Uniune la majoritatea materialelor, cu exceptia sticlei. Romania are la dispozitie 4,5 miliarde de euro, fonduri ce pot fi accesate de autoritatile locale.

Sursa: Cotidianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente