Primarul din Pungesti, reclamat la DNA de mai multi localnici

Primarul din Pungesti, reclamat la DNA de mai multi localnici
Primarul din Pungesti, reclamat la DNA de mai multi localnici

Primarul comunei vasluiene Pungesti, Mircea Vlasa, reclamat la DNA de mai multi localnici pe motiv ca s-ar fi improprietarit ilegal cu terenul pe care, ulterior, l-a concesionat companiei Chevron, se declara nevinovat, sustinand ca a mai fost anchetat de minim trei ori de procurorii anticoruptie.

Reclamat in urma cu o saptamana la DNA de catre un grup de localnici, printre care si fostul edil Costica Spiridon, primarul de Pungesti, Mircea Vlasa, a declarat ca se pune la dispozitia procurorilor anticoruptie, considerandu-se nevinovat in ceea ce priveste acuzele care i se aduc, transmite corespondentul Mediafax.

Pe langa faptul ca s-ar fi improprietarit ilegal cu terenul concesionat ulterior companiei Chevron, Mircea Vlasa mai este acuzat ca ar conduce in mod abuziv primaria si ca ar fi comis ilegalitati cu tichetele de combustibil pentru masinile primariei, precum si cu alimentele distribuite gratuit de la Uniunea Europeana.

“Localnicii sunt liberi sa faca plangeri oriunde vor ei. Am mai fost reclamat de minim trei ori la DNA pe aceleasi chestiuni, chiar si pe la Presedintie, si anchetat tot de atatea ori, inclusiv de Politia Economica, asa ca nu am de ce ma teme. Ma pun la dispozitia organelor de ancheta. Sa verifice inclusiv situatia acelui teren cu care am fost improprietarit in 2005, cand nici nu se auzise de gaze de sist in Romania, daramite in Pungesti. Improprietarirea s-a facut in baza unei legi, iar titlul a fost analizat si aprobat de Comisia Judeteana de Fond Funciar. Daca sunt primar, inseamna ca eu nu mai am drepturi?”, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax primarul comunei vasluiene Pungesti, Mircea Vlasa.

In legatura cu referendumul pe care l-au initiat localnicii din Pungesti pentru destituirea sa din functie, primarul Vlasa sustine ca multi din cei care au semnat in acele tabele depuse la Prefectura au fost dusi in eroare, fiind intrebati, de fapt, daca sunt de acord cu interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist.”Dupa ce s-au strans acele semnaturi, am inceput sa intreb si eu oamenii prin satele comunei, sa vad daca, intr-adevar, daca nu ma mai vor la conducerea primariei. Am constatat cu stupoare ca lumea a fost indusa in eroare, fiind intrebata, de fapt, daca este impotriva gazelor de sist. Acest aspect se va dovedi cand se va organiza referendumul”, este convins primarul Mircea Vlasa.

O delegatie din comuna vasluiana Pungesti condusa de fostul primar Costica Spiridon a depus, pe 15 noiembrie, la DNA, o plangere impotriva primarului in functie Mircea Vlasa (PSD), pe care il acuza de abuzuri, oamenii cerand procurorilor sa verifice toate documentele Primariei incepand cu 2005.

In plangerea depusa la DNA, protestatarii din Pungesti sustin ca primarul Mircea Vlasa s-ar fi improprietarit ilegal cu sase hectare de teren, din care patru hectare pe numele sotiei sale, Margareta Vlasa.

In plus, oamenii din Pungesti il acuza pe primar ca ar fi comis ilegalitati cu tichetele de combustibil pentru masinile primariei, precum si cu alimentele distribuite gratuit de la Uniunea Europeana.

“In aceasta plangere noi reclamam modul abuziv in care primarul Mircea Vlasa conduce primaria, confundand-o cu proprietatea lui. Noi solicitam procurorilor anticoruptie sa verifice toate documentele din 2005, de cand Mircea Vlasa este primar si pana in prezent” sustine fostul primar al comunei Pungesti din perioada 2000-2004, Costica Spiridon.

Costica Spiridon este unul din contestatarii investitiei Chevron, prezent la actiunile de protest organizate la Pungesti in perioada in care compania a incercat sa instaleze utilajele pentru a incepe lucrarile de explorare a gazelor de sist.

Pe 13 noiembrie, o parte din locuitorii comunei Pungesti au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasa pe motiv ca acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma sa inceapa explorarea gazelor de sist. A doua zi, peste 150 de persoane din localitate au protestat in Piata Civica din Vaslui, cerand demisia prefectului judetului, Radu Renga, care a atacat in instanta hotararea de Consiliu Local prin care localnicii din Pungesti intentionau sa faca referendum pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

In 14 octombrie, localnicii din Silistea au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras, in aceeasi zi, specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat, ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

Consilierii locali din Pungesti au decis interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist la o zi dupa protestele care au avut loc la Silistea, unde Chevron intentiona sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei pe care vrea sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare Prefecturii, insa institutia a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *