Cea mai moderna statie de epurare din Romania va fi inaugurata saptamina viitoare la Cluj-Napoca

  0
  1150
  A fost inaugurată noua staţie de epurare din Târgovişte
  Cea mai moderna statie de epurare din Romania va fi inaugurata saptamina viitoare la Cluj-Napoca
  Cea mai moderna statie de epurare din Romania va fi inaugurata saptamina viitoare la Cluj-Napoca

  Cea mai moderna statie de epurare din Romania va fi inaugurata saptamina viitoare la Cluj-Napoca de catre Consiliul Judetean Cluj si Compania de Apa Somes. Investitia se ridica la aproximativ 40 de milioane de euro si vine sa alinieze judetul Cluj la standardele de mediu ale Uniunii Europene.

  Statia de epurare din Someseni este a doua ca si capacitate din Romania, dupa cea de la Glina, care deserveste Bucurestiul. Aceasta deserveste municipiul Cluj-Napoca si comunele din amonte (Floresti, Gilau, Baciu si Savadisla), cca 360.000 de locuitori stabili (cca.440.000, cu studenti, scolari din alte localitati).

  Lucrarile de modernizare si extindere a statiei de epurare clujene au vizat, practic, construirea unei statii noi, elementele pastrate de la statia initiala si doar reabilitate fiind foarte putine ca numar si importanta.

  Noua statie beneficiaza de o moderna treapta tertiara de epurare a apelor uzate, destinata eliminarii fosforului si azotului pe cale biologica si chimica. Statia de Epurare Cluj este si un important producator de energie verde, cca. jumatate din necesarul de energie electrica si termica pentru functionarea ei fiind produs din biogazul rezultat din namolul de epurare. Modernizarea Statiei de Epurare Cluj-Napoca face parte din proiectul major de investitii “Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din judetele Cluj/ Salaj”, co-finantat de Uniunea Europeana, in valoare totala de 196,9 milioane euro derulat de Compania de Apa SOMES in perioada 2009 – 2013.Contributia nerambursabila a Uniunii Europene se ridica la 74%, cea a Guvernului Romaniei la 11,3%, a autoritatilor locale din aria proiectului – la 1,9%, restul de 12,8% fiind obtinut de Compania de Apa SOMES prin credit bancar. Prin noua investitie, calitatea mediului inconjurator creste considerabil, iar riscurile pentru sanatatea populatiei se reduc. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu spune ca, prin noua statie de epurare din Someseni, judetul Cluj mai face un pas spre ceea ce inseamna standardul european in privinta mediului si sanatatii publice.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.