Primele masini transparente pentru colectarea selectiva a deseurilor, lansate in sectorul 6

Masinile vor colecta separat deseurile selectate de oameni: vor avea doua remorci pentru plastic si metal si doua pentru hartie si carton.masini transparente

Eco-Rom Ambalaje si URBAN SA, in parteneriat cu Primaria Sectorului 6, au lansat astazi un model de buna practica in colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje de la populatie.

Proiectul-pilot, implementat incepand cu luna aprilie in sectorul 6 al Capitalei, doreste sa creasca increderea populatiei in colectarea selectiva si in reciclare: astfel, oamenii vor putea vedea ca ce arunca ei, dupa un proces manual de selectare, se transporta separat, in functie de tipul de material.

„Sectorul 6 a fost primul din Capitala in care s-a practicat acest tip de colectare diferentiata pe tipuri de materiale reciclabile. Gratie partenerilor nostri, cu care am demarat proiectul in urma cu aproape 4 ani, au fost puse la dispozitia locuitorilor peste 300 de containere, si numarul acestora se va mari in curand. Ne dorim ca cetatenii sa capete incredere ca deseurile reciclabile sunt valorificate si colectarea selectiva pe care o fac are rezultate.”, a declarat Cristian Constantin Poteras, primarul Sectorului 6.

Proiectul, propus de Eco-Rom Ambalaje, asumat de URBAN SA si sustinut de Primaria Sectorului 6, prevede o serie de proceduri noi de organizare si operare, printre care folosirea unor masini cu remorca transparenta (doua pentru plastic si metal, respectiv doua pentru hartie si carton), puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

Va fi desemnat un personal dedicat exclusiv colectarii selective, dotat de Eco-Rom Ambalaje cu echipamente corespunzatoare – salopete personalizate – si care are ca scop separarea serviciului de colectare selectiva de cel de salubritate.

Tot prin acest proiect, va fi revizuita amplasare containerelor de colectare selectiva, avand ca obiectiv accesul mai facil al cetatenilor la punctele de colectare, prin amplasarea acestora, in acord cu Primaria Sectorului 6, in zone dens populate.

Va fi monitorizat traseul, prin realizarea unui grafic de operare a containerelor, separat, in functie de gradul de umplere a acestora si va fi mentinuta curatenia la punctele de colectare.

„Acordul reprezinta un pas important, atat pentru Eco-Rom Ambalaje, ca parte a eforturilor noastre sustinute de dezvoltare a sistemului de colectare selectiva de la populatie, dar mai ales pentru aportul pe care il aduce eficientizarii colectarii selective, la nivel national. Suntem increzatori ca programul-pilot va reprezenta un model de buna practica pentru ceilalti operatori de salubritate, care este important sa inteleaga exemplul URBAN ca pe un act de responsabilitate, de asumare a rolului-cheie pe care societatile de salubritate il au in dezvoltarea sistemului. In plus, cresterea increderii populatiei in functionalitatea circuitului de reciclare, prin implementarea unui sistem performant, este necesar sa devina o prioritate.”, a declarat Sorin Popescu, Director General, Eco-Rom Ambalaje.

In cazul in care parametrii proiectului nu sunt respectati vor exista penalitati pentru firma de salubritate. Eco-Rom Ambalaje va pune la dispozitia URBAN SA un numar de 105 containere tip clopot, care le vor inlocui, in sectorul 6, pe cele deja existente, care au capacitate mai mica.

„URBAN SA a inteles necesitatea asumarii, in cadrul parteneriatului cu Eco-Rom Ambalaje, a noi indici de performanta pentru ridicarea standardelor de operare, tradusi intr-o responsabilitate mai mare, cu atat mai mult cu cat ni s-a propus si am acceptat aplicarea de penalitati financiare clar stipulate in acord”, a declarat Dl. Teodor Florescu, Director General, URBAN SA.

In contextul in care la consumatori se regaseste cea mai mare cantitate de deseuri de ambalaje – 60% din totalul generat pe piata – iar Romania si-a asumat, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, atingerea graduala a tintelor de reciclare si valorificare pana la 60%, la nivelul lui 2013, pentru 4 tipuri de deseuri de ambalaje – plastic, metal, sticla si hartie-carton – populatia a devenit, in anul 2010, un actor-cheie al indeplinirii obiectivelor impuse de UE.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *