Primii caini ar fi aparut in Europa in urma cu peste 18.000 de ani

Primii caini ar fi aparut in Europa in urma cu peste 18.000 de ani
Primii caini ar fi aparut in Europa in urma cu peste 18.000 de ani

Cercetatorii europeni si americani au ajuns la concluzia ca lupii au fost probabil domesticiti de vanatorii-culegatori europeni in urma cu peste 18.000 de ani si au evoluat treptat in caini care au devenit animale de companie, informeaza vineri Xinhua. Oamenii de stiinta au studiat zece lupi si opt caini stravechi, majoritatea din Europa, pentru a explora istoria evolutiva a cainilor. Ei au comparat ADN-urile mitocondriale, un instrument important pentru descoperirea descendentei, ale acestor animale, care au variat de la 1.000 la 36.000 de ani vechime, cu acelea provenind din genomurile a 77 de caini domestici, 49 de lupi si patru coioti moderni.

Ei au stabilit ca exemplarele canine din zilele noastre sunt inrudite genetic cu vechii lupi sau cu cainii provenind din Europa, dar nu cu lupii contemporani. Oamenii de stiinta au ajuns astfel la concluzia potrivit careia cainii provin din vechii lupi din Europa, care reprezinta in prezent o specie disparuta.

‘Fostii lupi din Europa aveau o legatura directa de rudenie cu cainii, fapt care permite evidentierea unei corespondente intre evolutia genetica a acestor animale cu istoria arheologica’, a explicat Robert Wayne, profesor de biologie evolutiva la Universitatea California din Los Angeles, subliniind faptul ca ‘Europa este locul in care au fost gasite pana in prezent ramasitele celor mai vechi caini’.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente