Primul hotel ecologic de pe litoralul Marii Negre

hotel_saturn4.jpgHotelul Saturn din statiunea cu acelasi nume a primit saptamana aceasta eticheta ecologica europeana pentru serviciile de cazare turistica. Este primul hotel din Romania care a primit o astfel de clasificare de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Autoritatile au incercat sa ii stimuleze pe patronii hotelurilor inca de anul trecut in transformarea serviciilor intr-unele ecologice, cu o grija mai mare fata de mediul inconjurator.
Gandit in prima faza ca un simplu loc de cazare, conducerea hotelului Saturn a aflat despre posibilitatea obtinerii etichetei ecologice si a hotarat sa intocmeasca un dosar pentru a deveni un hotel ,,verde”. Dintr-un total de 84 de criterii obligatorii si facultative, hotelul Saturn a reusit sa indeplineasca toate cele 37 de cerinte obligatorii si alte 21 facultative.
Criteriile se axeaza pe reducerea consumului de energie electrica si de apa, folosirea redusa a substantelor chimice si pe colectarea selectiva a deseurilor. Obtinand 30,5 puncte, aproape dublu fata de minimul necesar, hotelul a primit eticheta ecologica si demonstreaza ca prin serviciile oferite se incearca protejarea mediului.

In strainatate, mai mult de jumatate din turisti aleg pentru destinatiile lor un hotel ecologic

Ceremonia oficiala in care managementul hotelului va primi ,,eticheta ecologica” a avut loc pe 17 iulie, in prezenta autoritatilor locale si ale celor de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Georgeta Baican, seful hotelului, a declarat ca turistii au inceput sa se intereseze din ce in ce mai mult despre serviciile oferite si sa incerce sa afle despre ce inseamna sa fii un turist ,,eco”. In strainatate, mai mult de jumatate din turisti aleg pentru destinatiile lor un hotel care prin serviciile sale respecta mediul. Pentru o noapte de cazare in primul hotel cu eticheta ecologica din Romania, un turist trebuie sa plateasca 543 de lei pentru o camera pe noapte avand servicii all inclusive.
Chiar daca, prin ,,eco” ne gandim automat si la o alimentatie bazata pe produse biologice, fara aditivi si conservanti, hotelul se axeaza, cel putin pentru moment, doar pe oferirea unor servicii ecologice, un program de alimentatie ,,bio” neexistand in oferta hotelului.
Facilitatile oferite de cei de la Saturn sunt aparent asemanatoare altor hoteluri de cinci stele: restaurant, cafenele, bar, piscina, sala de conferinte si tratamente spa. Singurul care trebuie sa aleaga daca doreste sa aiba o vacanta ,,verde”, este turistul.
Turistilor li se ofera carduri prin care pot contribui la reducerea consumului de energie electrica de exemplu, prin faptul ca daca se deschide fereastra, aerul conditionat se intrerupe. Cand se cazeaza ii rugam ca atunci cand se spala pe dinti, sa inchida apa de la robinet. Sunt lucruri simple, dar este alegerea lor daca vor sa respecte aceste cerinte”.
Cu un interes crescand pentru vacantele eco si cu un respect al turistului fata de mediul inconjurator, hotelierii din Romania vor trebui sa isi reevalueze pachetele turistice existente si sa incerce sa ofere alternative si solutii ,,verzi”.

Sursa: Hotnews.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente