Galatiul taie paduri si planteaza hipermarket-uri

 Urmarind dezvoltarea urbana a orasului Galati, nu poti ramane decat socat in fata constiintei „semafor-iste” a edililor galateni care, dupa cum se poate observa, trec pe verde fara nici o remuscare.

In ultimii ani, incepand cu ridicarea Universitatii Danubius, si continuand cu o serie de super-marketuri, zona dintre Galati si orasul Braila se transforma treptat intr-o oglinda a societatii de consum in care traim. Daca postarea universitatii mai poate fi scuzabila datorita caracterului cultural detinut, „padurea de hipermarket-uri” construita pe mormantul unei zone de verdeata nu poate fi iertata conducerii primariei.

Combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel trage in jos destul de greu balanta deficitului de spatiu verde. Acest lucru nu pare insa sa impresioneze pe nimeni, pentru ca hectare intregi in care s-ar fi putut reamenaja padurile din zona Siretului si a Dunarii, astazi complet rase de pe fata pamantului, au fost acoperite de betonul sec al marilor companii.
Pe site-ul Romsilva se subliniaza faptul ca regenerarea padurilor ar fi o prioritate pentru aceasta institutie. Iata insa contrariul: hectarele de verdeata galatene, sub tutela Romsilva de altfel, au fost indepartate si inlocuite de: doua hipermarket-uri (Selgros si Real-pe partea cu Universitatea „Danubius”) si in viitorul apropiat de un mall (in locul unei paduri de salcami).

Navigand pe site-ul Agentiei de Protectie a Mediului Galati, nu vom gasi actualizat raportul de evaluare in domeniul Autorizarii si Controlului Conformarii, decat pe anul 2006, ceea ce ne face sa ne intrebam cum vor evolua din anul 2007 lucrurile in aceste cartiere noi, ravnite atat de orasul Braila cat si de Galati.
Beneficiile care au muiat autoritatile locale sa cedeze aceste spatii companiilor sunt de rang economic si politic. Li s-au promis intretinerea drumurilor ce permit accesul catre aceste spatii comerciale (gen: luminatul strazilor in stil european), amenajarea Falezei Dunarii si scaderea somajului. Este adevarat ca nu putem neglija faptul ca vor exista noi locuri de munca, dar acest lucru ne ne opreste sa nu ne ingrijoram asupra calitatii aerului din acest oras. Autoritatile locale au neglijat faptul ca desi oamenii vor avea unde munci, sanatatea tuturor va fi afectata.
Statul roman trebuie sa inteleaga faptul ca spatiul verde, natural, nu poate fi inlocuit de verdele siglelor, sau de gazonul artificial al companiilor comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *