Problema cainilor vagabonzi – o poveste nemuritoare

Caini comunitari

Problema cainilor vagabonzi este una actuala, indelung dezbatuta dar care continua sa ramana fara solutii reale, viabile. Desi din cand in cand, mai ales cand se intampla vreun eveniment neplacut, cand un caine musca sau chiar desfigureaza vreo persoana, autoritatile reactioneaza si se aseaza la masa discutiilor. Si totusi solutiile se lasa asteptate si uita sa mai apara. Parerile romanilor sunt impartite dar si subiective pentru ca vin fie din partea iubitorilor de animale, fie din partea persoanelor care sunt „alergice” si nedoritoare de animale. Si totusi orice parere am avea trebuie sa ne intrebam daca acele fiinte care populeaza strazile Romaniei au vreo vina ca oameni indiferenti i-au lasat sa se inmulteasca si apoi i-au abandonat fara drept de apel.
Au existat de-alungul timpului idei si solutii care nu au putut fi puse in aplicare fie din cauza lipsei acute de fondurilor, fie din motive care tin de moralitate. Au fost propuse pe rand solutii de genul: eutanasia, sterilizarea, organizarea de referendum-uri, amenajarea de adaposturi, mai multi hinghieri, adapostirea temporara. Cu toate acestea nimic nu s-a rezolvat.
Romania nu a avut niciodata un plan bine pus la punct care sa raspunda acestei probleme. Cu exceptia legii 205/2004 modificata prin legea 9/2008 mai mult nu s-a facut. Legea privind protectia animalelor, aparuta pe 14 ianuarie 2008, nu mai permite eutanasierea animalelor decat in cazurile exceptionale cand animalele sunt bolnave cronic sau agresive. Astfel cainii sunt adusi in adaposturi, sterilizati si gazduiti doar zece zile in care cei mai norocosi ar putea fi adoptati.
Adoptii Caini Potrivit ziarului Adevarul, in ultimele luni ale anului 2008 ” au fost sterilizati doar 2.800 dintre cei peste 30.000 de caini vagabonzi din Bucuresti, avertizeaza edilii „. Numarul exact al cainilor fara stapan nu poate fi estimat cu precizie dar cu siguranta ii vedem zilnic prin piete, printre blocuri si uneori chiar in mijlocul strazii. Comform declaratiilor sefei Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), Simona Panaitescu, o sterilizarea a unui singur caine costa 40 RON. Aceasta suma a fost declarata la sfarsitul anului 2008 cand Romania nu simtea cu atata intensitate efectele crizei. Acum este inevitabila intrebarea daca programul de sterilizare va continua sau va fi abandonat asa cum s-a intamplat in nenumarate randuri.
Cine ar fi crezut cu un an in urma ca la inceput de 2009 vom vorbi de criza mondiala chiar si la nivelul unui patruped nevinovat care in viata lui nu si-a putut explica ce inseamna banii, fondurile? Sute de caini risca sa ajunga din nou pe strada dupa ce Fundatia Brigite Bardot si-a anulat sponsorizarile pentru adaposturile de animale din Romania. Conform informatiilor prezentate de Realitatea TV doamna Bardot a recurs la aceasta masura ca urmare a doua motive: criza financiara si inclinatia romanului spre inselatorie. Romanul comerciant din nastere in loc sa foloseasca hrana pentru cainii locatari ai adaposturilor vindeau mancarea pentru a face un ban in plus. Nu avem informatii daca cele doua motive invocate de Bardot sunt reale dar stim sigur ca sponsorizarile nu vor mai veni. Deci cainii vor trebui sa stranga si ei cureaua si sa se adapteze noilor conditii de criza. Trebuie mentionat ca banii oferitii de Fundatia Brigite Bardot acopereau cea mai mare parte a cheltuielilor cu hrana pentru animalele din adapost.
Cu toate acestea, rar dar binevenit se mai intampla sa se deschida cate un adapost care nu se stie cat va supravietui in peisaj. Cu doua saptamani in urma a fost inagurat primul adapost pentru caini comunitari din sectorul 1. Adapostul are 300 de locuri si a fost ridicat cu o investitie initiala de 200 000 lei, informeaza ziarul Ziua. Odata cu acest adapost a fost lansat si numarul de telefon 9450 pe care bucurestenii il pot folosi daca vor sa adopte un catel. Nu se cunoaste daca acest adapost va supravietui sau nu caci trebuie sa ne amintim ca suntem cu totii in criza deci, nu putem decat sa asteptam si sa vedem.
Cum autoritatile isi dau cu stangul in dreptul, propun, se prefac preocupati de subiect dar de ani intregi nu reusesc sa rezolve problema, nu ne ramane decat sa ne straduim noi, oamenii de rand sa gasim solutii, poate sa adoptam un suflet care ne va darui neconditionat iubire sau sa donam din putin si se va aduna mult.
Multi cred ca Romania nu va scapa niciodata de cainii vagabonzi si cred ca au dreptate asa ca probabil discutii pe aceasta tema vor mai exista ani buni de aici inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *