Competitia Problemelor de Mediu din Transilvania 2012

Competitia Problemelor de Mediu din Transilvania 2012

Asociatia Transilvania Verde a lansat un proiect care este menit a contribui la imbunatatirea mediului din spatiul transilvan, „Competitia Problemelor de Mediu din Transilvania – 2012”. Scopul competitiei este identificarea, documentarea si mediatizarea problemelor de mediu din Transilvania prin implicarea activa a cetatenilor si comunitatilor afectate.

Inscrierile in competitie se fac prin completarea unui formular de participare. In cadrul formularului se va prezenta o anumita problema de mediu investigata de catre aplicant. Cele mai valoroase 10 documentatii vor fi desemnate de catre un comitet de specialitate. Documentatiile selectate vor concura pentru castigarea premiului de 1.000 lei, oferit pe baza unui vot on-line deschis publicului larg pe pagina www.greendex.ro. Tot pe aceasta pagina web exista si formularul de participare precum si detaliile competitiei. Termenul limita pentru trimiterea aplicatiilor este 21 decembrie 2012.

Proiectul este o initiativa noua prin care se propune imbinarea resurselor organizatiilor cu cele a comunitatilor locale intr-un cadru inovativ, pentru a facilita rezolvarea problemelor de mediu.

Organizatorii isi argumenteaza astfel acest demers pentru un mediu mai bun: „Credem ca, de cele mai multe ori, comunitatile locale direct afectate cunosc cel mai bine problemele de mediu care le afecteaza zi de zi. Pe de alte parte, oamenii afectati dispun de mai putine resurse si putere de influenta decat societatile comerciale care le cauzeaza. O entitate care creeaza probleme de mediu poate cu usurinta contracta avocati, specialisti, reclama si lobby pe cand cei afectati sunt de obicei persoane fizice, care se pot baza numai pe resursele proprii. Din cauza inegalitatii resurselor, cei afectati rar isi asuma lupta cu poluatorii. In aceste cazuri pot interveni organizatiile de mediu care dispun de resursele si experienta necesara. Totodata ONG-urile de mediu sunt preocupate de obicei cu problemele mai mari, mai generale, considerate prioritare din punct de vedere de specialitate, dar care nu sunt neaparat prezente in viata de zi cu zi a oamenilor. Pe de alta parte pentru solutionarea oricarei probleme de mediu este necesara atentia si exprimarea vointei societatii. Cu cat mai mare atentie capata o problema in societate cu atat mai mult cresc sansele de solutionare prin interventia severa a autoritatilor sau chiar nasterea vointei politice pentru imbunatatirea legislatiei.”

Prin organizarea Competitiei Problemelor de Mediu din Transilvania se doreste dezvaluirea acelor probleme de mediu care starnesc nemultumire in societate, apeland in mod direct la cetatenii afectati. Asadar, oricine poate aplica daca este deranjat de o problema de mediu si doreste solutionarea acestuia. Mai mult, inscrierea in competitie nu necesita o lucrare stiintifica, deoarece oricine poate realiza o documentatie investigativa la un nivel de cultura generala.

Un comitet de specialitate va desemna cele mai valoroase 10 documentatii dintre aplicatiile primite. Criteriile de selectie vor fi caracterul investigativ si de specialitate, actualitatea, utilitatea si valoarea informatiilor, determinarea exacta si gravitatea problemei de mediu.

Documentatiile alese vor concura pentru castigarea premiului de 1.000 lei, oferit pe baza unui vot on-line deschis publicului larg pe pagina www.greendex.ro. Pe de alte parte cele 10 probleme de mediu vor fi analizate de catre Asociatia Transilvania Verde, care va incerca sa faciliteze rezolvarea acestora.

Potentialele teme sunt multe si le intalnim la tot pasul: uzine, fabrici, mine, parcuri industriale functionale sau abandonate, defrisari, depozite de deseuri, proiecte de dezvoltare propuse sau in derulare, cu sau fara acorduri si avize legale. De aceea, ca si cetateni responsabili pentru soarta mediului din zonele unde locuim suntem invitati prin aceasta competitie sa le dezvaluim impreuna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *