Toate reactoarele nucleare din SUA ar trebui inlocuite. CÂRPEALA nu rezolva problema

Nuclearelectrica d? în judecat? ANRE pentru c? o oblig? de vând? energie popula?iei la pre? fixat
Toate reactoarele nucleare din SUA ar trebui inlocuite. CÂRPEALA nu rezolva problema
Toate reactoarele nucleare din SUA ar trebui inlocuite. CÂRPEALA nu rezolva problema

„Toate cele 104 reactoare nucleare operationale in SUA au probleme grave de siguranta si ar trebui inlocuite”, a declarat fostul presedinte al Comisiei de Reglementare Nucleara, Gregory B. Jaczko.

Comentariile au fost facute cu prilejul Conferintei Internationale de Politica Nucleara si sunt considerate „total neobisnuite”, avand in vedere ca ele vin din partea unui bun cunoscator al comisiei de siguranta in domeniu, precizeaza The New York Times.
Intrebat de ce facut aceste remarci tocmai acum, si nu cand a fost in functie, Jaczko a replicat ca de-abia la momentul actual a ajuns la aceste concluzii, dupa ce a analizat cu atentie detaliile dezastrului de la Fukushima.

„M-am gandit mai mult la aceste probleme si am realizat ca sunt deficiente, unele chiar majore. Accidentul din 2011, de la centrala japoneza din Fukushima, mi-a atras si mai mult atentia asupra acestor aspecte vitale pentru evitarea unei catastrofe nucleare”, a spus Jaczko, care a adaugat:
„Daca acoperim o carpeala cu alta nu rezolvam problema.”

Conform fostului oficial, reactoarele americane au primit un aviz de functionare pentru inca 20 de ani, dar nu s-a permis prelungirea acestora cu o alta perioada echivalenta. S-ar fi ajuns astfel ca unele dintre centralele nucleare sa opereze pentru un interval de peste 80 de ani.

Potrivit informatiilor oficiale, constructia tuturor reactoarele civile din SUA a inceput in anii 1970 sau chiar mai devreme. Odata cu recesiunea economica din 1979, si incidentul petrecut la centrala Three Mile Island, entuziasmul nuclear american s-a diminuat treptat.

La sfarsitul deceniului trecut,s-a inregistrat o usoara relansare de dezvoltare a programului nuclear. Patru noi facilitati de acest tip vor fi deschise pana in 2020.
In ciuda unei revigorari substantiale, Statele Unite sunt considerate ca fiind statul cu cea mai mare productie de energie nucleara, ce asigura 19% din totalul necesarului intern de electricitate.

Gregory B. Jaczko a fost presedintele Comisiei de Reglementare Nucleara din 2009 si pana in 2012, cand si-a dat demisia pe fondul unor cotroverse cu colegii sai, relateaza Times. El a votat de multe ori impotriva unor avize acordate, din cauza unor elemente de siguranta pe care el le considera precare.

Pe parcursul mandatului sau, Jaczko a pledat permanent pentru imbunatatirea dispozitivelor de siguranta si securitate din domeniul energiei nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *