Problemele de mediu din regiunea Dunarii pot fi rezolvate doar printr-o colaborare transfrontaliera intre statele implicate in Strategie, a declarat, luni, in cadrul editiei a doua a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii /SUERD/, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
‘Cu o lungime de 3.000 de kilometri, Dunarea are unul dintre cele mai mari bazine din Europa. Aproape intreaga distanta a fluviului este considerata zona protejata. Colaborarea noastra trebuie sa devina foarte importanta. Sistemele de apa potabila sunt periclitate de activitatile umane, in mod direct. Romania impreuna cu Austria a fost unul dintre principalii promotori ai Strategiei Dunarii. Trebuie sa actionam impreuna si sa avem parteneriate. Problemele de mediu sunt probleme transfrontaliere, iar singura modalitate de a rezolva este o colaborare de acest fel intre statele riverane. O masura foarte importanta pentru Strategia Dunarii o reprezinta studiul comun pentru Dunare, care a fost finalizat la finele lunii septembrie’, a afirmat ministrul Mediului.
Guvernul Romaniei, alaturi de Comisia Europeana /CE/, organizeaza, in perioada 28-29 octombrie, la Palatul Parlamentului, editia a doua a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii /SUERD/.
Evenimentul, al carui slogan este ‘Regiunea Dunarii – mai puternici impreuna, mai puternici in lume’, reuneste la Bucuresti reprezentanti guvernamentali din cele 14 state dunarene, alaturi de oficiali europeni, reprezentanti ai regiunilor si oraselor dunarene, mediului academic si de afaceri, ai societatii civile, precum si alti promotori de proiecte.
Strategia Dunarii, proiectul politic european de amploare si vizibilitate lansat de Romania impreuna cu Austria, a fost adoptata de Consiliul European in 24 iunie 2011, ca strategie macro-regionala a Uniunii Europene /UE/.
Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultura si turism, retele de energie), protectia mediului (managementul resurselor de apa, protectia biodiversitatii si managementul riscurilor), cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (educatie, cercetare, competitivitate) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).
In cadrul Strategiei, Romaniei i-au fost atribuite spre coordonare domeniile prioritare transport (partea de navigabilitate – impreuna cu Austria), promovarea culturii si turismului (impreuna cu Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (impreuna cu Ungaria).
Dintre cele 14 tari incluse in Strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova si Ucraina).