Iordania a ales doua intreprinderi ruse pentru construirea primei sale centrale nucleare

0
413
Iordania a ales două întreprinderi ruse pentru construirea primei sale centrale nucleare
Iordania a ales doua intreprinderi ruse pentru construirea primei sale centrale nucleare
Iordania a ales doua intreprinderi ruse pentru construirea primei sale centrale nucleare

Iordania, tara extrem de dependenta de resurse externe din punct de vedere energetic, a anuntat luni ca a ales doua intreprinderi ruse pentru construirea si darea in functiune a primei sale centrale nucleare, care ar urma sa coste circa 10 miliarde de dolari (7 miliarde de euro), relateaza AFP.

Intreprinderea rusa ”Rosatom Overseas va da in functiune centrala si Atomstroyexport va furniza tehnologia nucleara”, a anuntat ministrul iordanian al informatiei, Mohammed Moman, intr-o conferinta de presa, precizand ca guvernele rus si iordanian vor semna un acord referitor la acest proiect care va costa circa 10 miliarde de dolari.

Centrala va avea doua reactoare a cate 1.000 de megawati fiecare, a afirmat la randul sau seful Comisiei iordaniene pentru energie atomica, Khaled Tukan, in aceeasi conferinta de presa, mentionand ca Iordania importa in prezent 97 % din necesarul sau energetic.

Centrala, care ar urma sa fie finalizata in 2023, va fi construita la Amra, o zona desertica la nord de capitala regatului, Amman.

Regatul, situat intr-o zona desertica si ale carui resurse sunt extrem de limitate, si-a dat acordul in august pentru construirea unui reactor nuclear de cercetari la Universitatea Iordaniei pentru stiinte si tehnologie, in apropiere de orasul Irbid.

Reactorul, care ar urma sa fie operational in 2016, va fi construit de Institutul coreean de cercetari privind energia atomica si intreprinderea Daewoo Engineering and Construction Co., costul proiectului fiind evaluat la 130 milioane de dolari.

Iordania, formata in proportie de 92 % din desert, este una din cele 10 tari cu cele mai scazute resurse de apa per capita de pe planeta si incearca sa dezvolte energia atomica in scopul de a alimenta uzinele de desalinizare a apei. Dar aceasta tehnologie este un subiect mai mult decat sensibil in regiune, unde Israelul are un monopol tacit asupra armelor nucleare. Israelul si unele tari occidentale au acuzat Teheranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.