Problemele securitatii energetice ale Europei au fost discutate in Adunarea Parlamentara a NATO de la Dubrovnik

0
429
Problemele securităţii energetice ale Europei au fost discutate in Adunărea Parlamentara a NATO de la Dubrovnik
Problemele securitatii energetice ale Europei au fost discutate in Adunarea Parlamentara a NATO de la Dubrovnik
Problemele securitatii energetice ale Europei au fost discutate in Adunarea Parlamentara a NATO de la Dubrovnik

Problemele securitatii energetice ale Europei in general si ale Romaniei in particular, au fost discutate la sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a NATO de la Dubrovnik, unde tara noastra a fost reprezentata de liderul P.N.L. Buzau, deputatul George Scutaru.

Deputatul George Scutaru, liderul liberalilor judetului, sustine ca pe parcursul celor 3 zile de dezbateri in cadrul sesiunii de toamna a Adunarii Parlamentare a NATO, de­rulata recent la Dubrovnik – la care a participat in calitate de membru al Comisiei pentru securitate si economie – s-au luat decizii importante. Una dintre ele se refera la o tema actuala a momentului, cea a gazelor de sist. „Unul dintre amendamente se refera la preocuparile statelor euro­pene in chestiunea gazului de sist, cu referire directa la faptul ca Romania a avizat explorarea acestui tip de com­bustibil neconventional in cateva perimetre, acest demers inscriindu-se in linia mai larga a actiunilor tarii noastre care au drept scop diminuarea de­pendentei de importurile de resurse din Rusia si consolidarea independentei energe­tice (…) Preocuparile statelor europene vizeaza problema­tica de mediu, considerandu-se ca astfel de exploatari ar avea un impact major asupra mediului, lucru ce indeamna la o analiza aprofundata a tuturor implicatiilor”, atrage atentia deputatul de Buzau, care pre­cizeaza ca S.U.A. si Canada isi consolideaza din ce in ce mai mult independenta energe­ti­ca, in timp ce Europa ter­gi­verseaza lucrurile, doar statele est-europene fiind preocupate de problema se­cu­ri­tatii si independentei ener­- getice. „In timp ce statele europene ma­nifesta o rezistenta publica si politica in raport cu metodele tehnice de exploa­tare a re­sur­selor energetice neconven­tionale, S.U.A. si Ca­nada isi consolideaza din ce in ce mai mult independenta”, mai spune Scutaru.
O alta tema importanta abordata la Dubrovnik, in vi­ziunea deputatului liberal, este cea referitoare la viitorul tratat de liber schimb dintre U.E. si S.U.A. „Suporterii acestui acord considera ca ideea de baza ar fi crearea unui spatiu economic mult mai atractiv si competitiv, ca o contrapondere la economiile emergente (China, India, Brazilia etc.). Pe de alta parte oponentii spun ca efectele acestui acord vor conduce la o dezindustrializare a Europei. Companiile americane care au avantajul de a produce la costuri mici, ca urmare a volumului mare de energie ne­con- ventionala folosita, provenita din exploatarile proprii de petrol si gaze de sist, vor face o concurenta puternica sta­te­lor europene”, explica Scuta­ru. El spune ca negocierile deschise pe aceasta tema in luna iulie, ar trebui sa se in­cheie in doi ani, insa discutiile pot fi chiar mai lungi, avand in vedere ca beneficiile econo­mice sunt modeste, scopul Tratatului fiind mai degraba unul strategic si geo-politic. „Concluzia a fost ca va fi o negociere dura pana la fina­li­za­rea acordului de liber schimb intre S.U.A. si U.E., legiuitorii celor doua zone, Congresul American si Parlamentul European trebuind sa-si armonizeze viziunile astfel incat acordul sa fie in beneficiul ambelor parti”, precizeaza deputatul George Scutaru. ●

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.