Procedeu revolutionar pe piata carburantilor: petrol obtinut din microbi modificati genetic

laboratorMai multi cercetatori americani de la renumitul Massachusetts Institute of Technology si de la universitatile Stanford si Harvard au experimentat, in premiera mondiala, o noua modalitate de obtinere a unui carburant „verde” foarte asemanator petrolului. La baza acestuia stau niste microbi transgenici.

Cercetatorii in cauza au pus bazele unei societati cu profil biochimic, LS9, dotata cu laboratoare de ultima generatie, si au obtinut, prin intermediul unor microorganisme modificate genetic, un carburant similar etanolului. De fapt, chiar acesti microbi transgenici, cu unele functii metabolice blocate, secreta pretiosul lichid. Inventatorul acestui procedeu este un tanar biochimist, de 29 de ani, David Berry, caruia revista „Technology Review” i-a acordat premiul „Inovatorul anului – 2007”.

Software metabolic pentru microbi

Ideea initiala a lui Berry a fost sa preleveze, de la diverse organisme, fragmente de ADN responsabile cu ciclul de conversie a glucozei in molecule care inmagazineaza energia, combinand apoi acest material genetic pentru a crea un „software metabolic”.

O data inserat intr-un microb, acesta ii furnizeaza gazdei „instructiunile” pentru producerea de hidrocarburi.
Au fost apoi modificate alte gene ale microbului, in asa fel incat i-au fost blocate anumite functii metabolice, obligandu-l sa se „concentreze” doar asupra secretiei de „petrol”. Daca noua tehnologie ce poarta semnatura lui David Berry va ajunge la timp pe piata, atunci etanolul (sau biocombustibilul) si-ar putea pierde locul fruntas de „carburant verde”.

In acest context, societatea LS9 s-ar dovedi o mina de aur. Recent, Departamentul pentru Energie de la Washington a stabilit ca, pana in anul 2030, cel putin 30% din benzina consumata in SUA va trebui sa fie inlocuita cu biocarburanti. (Adina Suteu)

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *