Proclamatie Rosia Montana, zona libera de cianuri

  0
  453
  Acţiunea „Vrem un vot fără cianură!” atrage atenţia opiniei publice privitor la pericolele iminente care planează asupra naturii şi mediului în România
  Proclamatie Rosia Montana, zona libera de cianuri

  Peste 4000 de participanti au fost prezenti intre 15-19 august la FanFest. Cea de-a saptea editie a festivalului a sarbatorit 10 ani de la Declaratia de la Rosia Montana, prima manifestare a solidaritatii cu localnicii ce se opun proiectului minier. Ani mai tarziu, campania Salvati Rosia Montana a devenit simbolul spiritului civic si activist in Romania, mesajul Tinem muntii in loc. Rosia Montana rezista prin cultura! regasindu-se in strada, in piete sau in lucrarile artistilor.

  La finalul unui program foarte extins ce a inclus muzica, teatru, literatura, proiectii de filme, tururi ghidate, expozitii, activitati recreative si un forum de activism, FanFest s-a incheiat cu Piata Solidaritatii – Marea Adunare de la Rosia Montana. Sute de oameni, inclusiv reprezentanti ai protestelor din iarna din Piata Universitatii, au fost prezenti, alaturi de locuitori ai Rosiei Montane la momentul emotionat al citirii Proclamatiei ce au declarat Muntii Apuseni – zona libera de cianura.

  Proclamatia de la Rosia Montana – 19 august 2012

  Noi, cetateni liberi ai Romaniei, traind in armonie cu natura, respectand patrimoniul national, istoria romanilor si urmele lasate de stramosii nostri pe aceste locuri, avand respect fata de valorile democratice, fata de legile scrise ale statului, dar si fata de legile nescrise ale bunei convietuiri intre oameni, pe deplin constienti ca trebuie sa lasam generatiilor viitoare o tara mai curata si mai demna, declaram:

  Rosia Montana este si va fi o zona libera de cianura!

  Rosia Montana este si va fi o zona libera de coruptia politica, de planurile corporatiilor si de interesele oligarhiei de partid si de stat!

  Rosia Montana este si va fi un exemplu de mandrie si demnitate in istoria moderna a Romaniei! In acest loc, oameni liberi, din intreaga tara, vor schimba, definitiv, imaginea potrivit careia suntem un popor usor de condus, de manipulat si de subjugat. in acest loc, am demonstrat si vom demonstra ca in Romania mai exista oameni ce nu pot fi cumparati, oameni a caror demnitate nu poate fi calcata in picioare, oameni cu principii si valori autentice, care n-au stat si nu vor sta niciodata la mila politicienilor si a corporatiilor multinationale!

  Rosia Montana nu merita distrugerea sa totala, prin proiectul de minerit cu cianuri al RMGC! La Rosia Montana exista oameni care au dovedit si dovedesc faptul ca exista alternative de dezvoltare durabila, turismul cultural si cel ecologic fiind doua dintre ele. Frumusetile Rosiei Montane reprezinta aurul sau, bogatia sa principala!

  Refuzam ca Rosia Montana sa devina scena unui nou jaf national, prin care una din resursele strategice ale Romaniei este instrainata!

  Rosia Montana isi merita locul in Patrimoniul UNESCO, ca si loc ce pastreaza 2000 de ani de cultura si traditie! Cerem ferm Ministerului Culturii demararea imediata a procedurilor in acest sens si recuperarea de la compania RMGC a caselor de patrimoniu instrainate.
  La Rosia Montana, continuam traditia celor care, de-a lungul istoriei noastre, de la Horea si Avram Iancu pana la luptatorii anti-comunisti din munti si eroii din decembrie 1989, au luptat pentru libertatile si drepturile individuale, pentru respectul fata de om. Nu doar exemplul lor ne da curaj, ci si exemplul zecilor de mii de comunitati din intreaga lume, care se revolta impotriva distrugerilor puse la cale in numele lacomiei, al banului si al progresului tehnologic. Aici, la Rosia Montana, aducem impreuna demnitatea de cetatean roman cu demnitatea de cetatean european; respectul fata de eroii natiunii cu respectul fata de toti cei care, in lume, astazi, lupta la fel ca noi; grija fata de pamantul patriei cu grija fata de intreaga planeta; apararea patrimoniului cultural national cu apararea patrimoniului cultural universal.

  Rosia Montana nu va disparea niciodata si vom lupta pana la capat si cu orice pret pentru apararea ei!
  ***
  Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati: Tudor Bradatan, Mobil: 0745 370524 [email protected]

  Multumim partenerilor nostri: Administratia Fondului Cultural National, Fundatia Friedrich Ebert Stiftung, Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze , Formula AS, Zile si Nopti, sapte Seri, TVR Cluj, Radio Republika Verde, Radio Cluj, GiZiRadio.net, TOTB, VICE, Metalhead, Bestmusic, Cluj.info, Modernism.ro, Veiozaarte, Tillate, UZR.ro, slicker.ro, Port.ro, CriticAtac, Greendex, Ecomagazin, Dor De Duca, Banana Society, feeder.ro, Decat o Revista, B365.ro, Arte si Meserii.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.