O echipa de cercetatori americani a realizat un nas electronic ce permite detectarea prezentei si a concentratiei produselor chimice industriale toxice, dispozitivul putand contribui la protectia salariatilor din industria chimica, se arata intr-un studiu publicat, duminica, in editia online a revistei Nature Chemistry.
Mai multe teste realizate pe amoniac, acid nitric si dioxid de sulf au permis diferentierea a „19 produse industriale toxice, in intervalul a doua minute de la expunerea la concentratii extrem de periculoase pentru viata sau sanatate”, evidentiaza studiul, citat de AFP.
Nasul artificial utilizeaza 36 de pigmenti diferiti, a caror culoare se modifica in functie de mediul lor chimic din aer. Ulterior, acesti pigmenti chimiosensibili sunt depusi pe o structura nanoporoasa, de marimea unui timbru postal. Prezenta si concentratia gazului toxic sunt indicate de schimbarea motivului de culori format de mai multi pigmenti, si nu de modificarea unuia singur.
Aceasta idee „se inspira, in principiu, din modul de functionare a sistemului olfactiv la vertebrate”, la care „o molecula placut mirositoare este perceputa cu ajutorul unei harti olfactive constituite dintr-un ansamblu specific de neuroni activati”, a explicat Jean-Claude Pernollet, specialist in biochimia si neurobiologia sistemului olfactiv.
In cazul nasului artificial, „schimbarea motivului de culori este o amprenta moleculara unica pentru fiecare gaz toxic”, a precizat si profesorul Kenneth Suslick de la Universitatea din Illinois, cel care a condus studiul. „Comparand acest motiv cu un repertoriu de amprente colorate, putem identifica si cuantifica produsele chimice industriale toxice in cateva secunde”, a asigurat Suslick.
Pentru analizarea diferentelor dintre motive, imaginea pigmentilor colorati trebuie inregistrata atat inainte, cat si dupa expunerea la produsele chimice. Pentru aceasta, cercetatorii au creat un dispozitiv portabil, care este prevazut cu un aparat foto.
Pernollet sustine ca rezultatele obtinute sunt de o „calitate exceptionala”, intrucat detectarea fiecaruia dintre cele 19 produse chimice a fost realizata fara nicio abatere la toate testele.
Sursa: Intact News