Guvernul lanseaza pentru al doilea an consecutiv programul „Prima Impadurire”. Peste 176 de milioane de euro, bani europeni, sunt disponibili in 2012 pentru cei care vor sa-si transforme terenul agricol in padure. Cu toate acestea, proiectul nu pare sa prinda radacini la Cluj.
Agricultorii clujeni care au un teren mai mare de jumatate de hectar si nu il folosesc, pot alege sa ii dea o noua utilitate. Startul primei sesiuni de inscriere in program se da in martie, iar banii primiti acopera 70% din costurile standard de infiintare a unei plantatii forestiere. Desi suna atractiv, fermierii clujeni nu s-au inghesuit nici anul trecut sa profite de oferta. „Fondurile sunt foarte mari, din pacate judetul Cluj nu este inca mare accesator al acestei masuri. Este de inteles, persoanele care opteaza pentru a-si schimba regimul terenului, din regim arabil in regim silvic isi dau seama dupa aceea ca se inhama la o anumita legislatie a terenului silvic”, a explicat István Valentin Vakar, director adjunct al Oficiului Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Cluj.
Un singur contractant
Fermierul nu va putea decide singur ce arbori se potrivesc sa fie plantati pe terenul sau. El trebuie sa primeasca mai intai avizul din partea unei comisii de specialitate. Deocamdata, un singur agricultor clujean s-a aratat interesat de acest program. „Acest beneficiar care a optat sa impadureasca aproape 170 de hectare a avut o explicatie destul de simpla. Vrea sa lase ceva pentru copiii si nepotii lui”, a adaugat Vakar.
Proiectul „Prima Impadurire” se desfasoara in patru sesiuni, pana la sfarsitul anului. Pentru fiecare sesiune, UE acorda 44 de milioane de euro. Banii nu acopera insa infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun sau producerea de energie regenerabila. Programul se adreseaza atat persoanelor fizice, juridice, cat si institutiilor publice.