Programul „Rabla” nu si-a atins obiectivele

  0
  344

  Prima etapa a programului de innoire a parcului auto, denumit si „Rabla”, ar putea sa nu-si atinga obiectivul de inlocuire a 20.000 de masini, insa situatia s-ar putea redresa ulterior daca din a doua parte vor intra in program persoanele juridice, iar creditarea va fi deblocata, potrivit APIA.
  rabla
  „Nu ar fi atat de dramatic ca nu va fi atinsa cota de 20.000 de masini din prima etapa. Problema este ca nu stim ce se va intampla in continuare cu importul de masini second-hand si ce se va intampla cu sistemul de creditare. Daca creditarea s-ar dezgheta si persoanele juridice vor intra in program, pentru ca si ele au masini vechi si foarte vechi pe care vor sa le schimbe, avem toate premisele sa credem ca programul de innoire a parcului auto din acest an va fi indeplinit”, a declarat pentru Mediafax presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Popovici.

  Potrivit acestuia, pentru ca firmele sa participe la program este necesara modificarea acestuia la propunerea Administratiei Fondului de Mediu. „Cresterea primei de casare este o idee, dar nu are nici un fundament. Ne-ar conveni tuturor sa fie o prima de casare mare, dar aceasta implica niste planificari bugetare care nu cred ca sunt fezabile la ora actuala in mod realist. Lupta cea mare este ca din a doua etapa sa poata accede la program si persoanele juridice, dar lucrurile nu se misca asa de repede cum ar vrea toata lumea”, a spus Popovici.

  El a adaugat ca etapa intai a programului de innoire a parcului auto, care a inceput in prima parte a lunii martie si care se va termina la 29 mai, si-ar fi atins obiectivul de a inlocui 20.000 de masini mai vechi de zece ani in conditiile in care editia din acest an a „Rabla” ar fi inceput la 1 ianuarie daca importurile de masini second-hand nu ar fi atins cote ridicate si in cazul in care creditarea ar fi fost mai facila.

  Inmatricularile de automobile noi au cazut cu 60% in primul trimestru, la 29.121 unitati, iar inregistrarile de masini rulate de import au avansat cu 80%, la 76.788 de unitati. „Trebuie sa tinem cont ca acest program a inceput cu intarziere. (…) Dealerii au facut nu eforturi, ci supraeforturi ca sa se acomodeze situatiei de criza, dar cand mergi oricum intr-un picior, e mai greu sa si alergi”, a declarat presedintele APIA.

  Programul „Rabla” din acest an ar trebui sa inlocuiasca in total 60.000 de masini mai vechi de zece ani, in trei etape a cate 20.000 de unitati fiecare. Prima de casare este de 3.800 de lei.

  Sursa: Jurnalul National

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.