Ministerul Mediului a demarat programul de inlocuire a sistemelor energetice traditionale cu unele alternative, ecologice, cunoscut sub numele de programul „Casa Verde”, pentru cele doua faze din acest an fiind alocata suma totala de 310 milioane de lei, adica circa 75 de milioane de euro.
In iarna, statul se angaja sa aloce, prin acest program, suma de 130 de milioane de euro, echivalent, la cursul zilei, cu aproape 546 de milioane de lei. La 26 februarie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca suma avansata initial va fi pastrata.
„Beneficiarii -Programului de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala sau alte sisteme- vor fi unitatile administrativ-teritoriale si autoritatile centrale si locale, care pot depune proiecte de finantare a sistemelor de incalzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate in administrarea acestora, inclusiv pentru unitatile sanitare, institutiile de invatamant, asezamintele sociale, culturale. Pe langa autoritatile statului, si asociatiile de proprietari vor putea accesa fonduri in acest program, urmand ca tranzactiile sa se faca tot prin intermediul autoritatii locale”, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Nemirschi a prezentat ieri varianta finala a ghidului dupa care va functiona programul „Casa Verde”. Prima modificare a acestuia a fost eliminarea notiunii de „instalator acreditat”, cei care doresc sa-si instaleze acest gen de sisteme urmand sa o faca in baza legii achizitiilor publice, prin licitatie. „Piata este libera. Se va lucra pe sistemul achizitiilor publice”, a spus Nemirschi, precizand insa ca, prin ghid, se prevad anumite conditii pe care firmele care vor furniza echipamentele si serviciile de instalare pentru sistemele cumparate trebuie sa le indeplineasca. Aceste conditii vor fi preluate in caietele de sarcini pentru fiecare licitatie, a explicat Nemirschi.
O a doua modificare este legata de cuantumul finantarii investitiei din banii de la stat. Aceasta a fost crescuta de la 70 la 80% din valoarea cheltuielilor eligibile (contravaloarea instalatiilor, a lucrarilor si TVA).
„In urma discutiilor cu partenerii am decis ca crestem valoarea subventiei acordate de stat, prin Administratia Fondului de Mediu, de la 70 la 80 de procente din totalul cheltuielilor eligibile”, a spus Nemirschi.
Ministrul a spus ca, pentru a se asigura ca banii „ajung pentru toata lumea”, s-au stabilit, prin ghid, bareme maximale pentru fiecare autoritate publica, in functie de numarul de locuitori. Municipiile cu mai mult de 100.000 de locuitori vor primi maximum 4 milioane de lei fiecare, cele cu numar de locuitori cuprins intre 50.000 si 100.000 vor primi maximum 3 milioane de lei, orasele cu populatie intre 20.000 si 50.000 vor primi maximum cate doua milioane de lei, cate un milion maximum vor primi localitatile cu minimum trei mii si maximum 20.000 de locuitori, iar asezarile cu mai putin de 3.000 de locuitori vor primi maximum 500.000 de lei, conform datelor prezentate de ministrul Nemirschi.
Referitor la asociatiile de proprietari, acestea ar urma sa beneficieze de fonduri pentru sisteme de energie alternativa in paralel cu cele traditionale, nefiind vorba, in opinia ministerului, de debransari de la sistemele clasice, municipale.
„Totusi, mai multe scari sau mai multe blocuri se pot asocia si pot lua astfel de sisteme, iar energia produsa de ele sa ajunga la punctul termic de cartier si sa le fie furnizata, urmand, in schimb, ca factura pentru utilitati sa scada”, a mai spus Nemirschi.
Acesta a mai aratat ca proiectele vor fi selectate in ordine descrescatoare a punctajului, diferenta urmand sa se faca in functie de tipul instalatiei inlocuite, de raportul cost – beneficiu si de cota de cofinantare oferita de solicitant.
Ministrul nu a stabilit inca perioadele in care se vor derula cele doua faze ale proiectului, sugerand ca ele ar trebui sa se incheie inainte ca vremea sa se raceasca.
„Se lucreaza in majoritatea cazurilor afara, asa ca am gandit ca prima sesiune sa se incheie la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie, iar a doua, la finele lunii septembrie”, a afirmat Nemirschi.
Dupa ce s-a asigurat ca jurnalistii prezenti la conferinta nu mai au intrebari legate de documentul prezentat, ministrul a scos stiloul si a semnat, in fata presei, ordinul prin care aproba ghidul pentru aplicanti in programul „Casa Verde”.
Sursa: Jurnalul National