Proiect pentru protejarea resurselor de apa

  0
  791
  Ziua Mondială a Apei, fascinaţie pentru elevi
  Proiect pentru protejarea resurselor de apa

  Comisia Europeana lanseaza Proiectul pentru protejarea resurselor de apa ale Europei, o strategie care vizeaza existenta unei cantitati suficiente de apa buna care sa acopere nevoile oamenilor, economiei si mediului. Este un document care ofera Statelor Membre instrumentele necesare pentru imbunatatirea gestionarii apei atat la nivel national, regional cat si local, la nivelul albiei raurilor.

  In ciuda imbunatatirilor din ultimii ani, apele Uniunii Europene nu raspund nivelului calitativ corespunzator. Poluarea, schimbarile intervenite la nivelul apei si deficitul de apa sunt problemele intalnite in toata Europa, in vreme ce evenimentele extreme precum inundatiile s-au amplificat in multe dintre Statele Membre. Legislatia Europeana in materie de apa trebuie aplicata corespunzator pentru a intampina provocarile vechi si noi, cum ar fi poluarea apei, consumul de apa din agricultura sau producerea de energie, exploatarea solului si impactul schimbarilor climaterice.

  ”Concluziile Proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei arata ca intelegem in profunzime problemele cu care ne confruntam si detinem o platforma solida care sa ne permita gestionarea acestora. Avem nevoie doar de o balanta sustenabila intre cererea si oferta de apa, luand in calcul oamenii si mediul natural de care acestia depind”, spune Janez Potočnik, Comisarul European pe probleme de Mediu.

  In cazul Romaniei, protejarea resurselor de apa, atat la nivel calitativ cat si cantitativ, reprezinta un punct critic. Resursele noastre de apa sunt structura de rezistenta a economiei: intre 35 – 40% din energia electrica a tarii provenind din hidrocentralele existente pe Dunare. Rezervele de apa sunt, de asemenea, importante pentru a sustine agricultura, 30% din terenurile fertile avand nevoie de irigare. Mai mul, aceste resurse sunt importante pentru conservarea mediului salbatic si a ecosistemului/biodiversitatii. De exemplu, in Delta Dunarii, unde raul se varsa in Marea Neagra exista un ecosistem unic in Europa, o zona protejata si declarata patrimoniu natural. Resursele de apa au scazut, multe zone din Romania confruntandu-se cu o reducere a nivelului acestora.

  Desi sunt reduse, acestea sunt amenintate si de poluare care, din perspectiva informatiilor detinute de Comisia Europeana, este efectul direct al deversarilor cauzate de lipsa unei infrastructuri si legislatii potrivite. Legat de consum, cele mai importante probleme sunt initiativele economice reduse in directia promovarii folosirii sustenabile a apei si lipsa unui plan de comunicare despre resursele de apa, coerent.

  Pentru indeplinirea obiectivului Directivei Cadru privind Apa, acela de a avea la nivelul anului 2015 o buna calitate a apei, Proiectul pentru protejarea resurselor de apa ale Europei stabileste 3 directive strategice. Prima se refera la imbunatatirea modului de implementare a politicii de apa europene prin folosirea oportunitatilor oferite de legislatia actuala. A doua ia in calcul cresterea nivelului de integrare a obiectivelor politicii de apa in politicile altor arii relevante precum: agricultura, piscicultura, energia recuperabila, transportul si Fondurile Coezive si Structurale. iar cea de-a treia se refera la umplerea golurilor existente in cadrul actual, in mod particular, in relatia cu instrumentele necesare imbunatatirii folosirii eficiente a apei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.