Plan de actiune pentru solutionarea problemei capturilor accidentale de pasari marine in uneltele de pescuit

Plan de actiune pentru solutionarea problemei capturilor accidentale de pasari marine in uneltele de pescuit

Comisia Europeana a adoptat un Plan de actiune pentru solutionarea problemei capturilor accidentale de pasari marine in uneltele de pescuit.Dovezile stiintifice arata ca un numar mare de specii de pasari marine, inclusiv albatrosi, petrei, furtunari, pinguini nordici, ferastrasi si cufundari, sunt capturate in fiecare an in uneltele de pescuit. Masurile luate pana in prezent pentru a evita ca pasarile marine sa ramana blocate in uneltele de pescuit au fost ineficace. Noul Plan de actiune stabileste un cadru de gestionare pentru a reduce capturile accidentale de pasari marine la cel mai scazut nivel posibil din punct de vedere practic. Accentul este pus pe pescuitul cu paragate si cu plase fixe, despre care se stie ca sunt responsabile pentru cele mai multe capturi accidentale de pasari marine, dar sunt acoperite si alte unelte de pescuit, precum traulele si plasele‑punga. Planul include o gama larga de elemente in cadrul a 30 de actiuni recomandate care reprezinta o combinatie de masuri obligatorii si neobligatorii. Normele se vor aplica navelor de pescuit ale UE in apele UE si in afara acestora, precum si navelor de pescuit din tari terte care opereaza in apele UE.

Cele 30 de actiuni recomandate cuprinse in plan sunt o combinatie de masuri obligatorii si neobligatorii. Actiunile specifice pe termen scurt includ:

o punere in aplicare mai rapida a masurilor de gestionare a pescuitului destinate protejarii pasarilor marine in ariile de protectie speciala (APS) desemnate in temeiul Directivei „Pasari”; monitorizarea mai extinsa a tipurilor de pescuit pentru care informatiile privind capturile accidentale de pasari marine lipsesc sau sunt incerte; punerea in aplicare a masurilor de atenuare consacrate (cum ar fi utilizarea paramelor pentru sperierea pasarilor, a dispozitivelor acustice de intimidare sau a liniilor lestate) in pescuitul cu paragate din apele UE si din apele din afara UE, care inregistreaza cele mai multe capturi accidentale; si incurajarea cercetarii pentru elaborarea de masuri de atenuare practice si eficiente, in special pentru pescuitul cu plase fixe.

Pe termen lung, se urmareste integrarea elementelor de atenuare si de monitorizare in noile cadre de masuri tehnice si de colectare a datelor in curs de elaborare in contextul reformei PCP, precum si asigurarea din Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) a finantarii necesare acestora.
Unele dintre aceste masuri vor fi puse in aplicare la nivelul UE, in timp ce altele necesita o actiune voluntara din partea statelor membre sau trebuie aprobate, pentru pescuitul in afara apelor UE, de catre organizatiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP). Planul de actiune prevede atat actiuni care pot fi puse in aplicare imediat, cat si actiuni care necesita un angajament pe termen mai lung si se bazeaza pe dovezile si avizele stiintifice disponibile. Succesul planului depinde de contributiile colective ale statelor membre, pescarilor si ONG-urilor.
Conform estimarilor prudente ale Consiliului International pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), peste 200 000 de pasari marine mor in fiecare an in urma interactiunilor cu flota de pescuit a UE in apele UE si in apele din afara UE. Cel putin 49 de specii de pasari marine capturate accidental sunt clasificate ca avand grave probleme de conservare. Printre acestea se numara furtunarul de Baleare, furtunarul cenusiu, furtunarul estic si pescarusul lui Audouin, capturate accidental in pescuitul cu paragate din apele UE, precum si eiderul lui Steller, cufundarul cu gusa rosie, cufundarul polar, corcodelul de iarna si ferestrasul, capturate accidental in pescuitul cu plase fixe, in special in Marea Baltica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *