Proiectul Bursa de Peste in Delta, criticat de un inalt reprezentant al Comisiei Europene

0
388
Asociaţiile de pescari şi ecologiştii, scrisoare deschisă către APM şi SGA
Pescarii vor sa decida ce se intampla cu pestele

Proiectul reclamat de pescari la Uniunea Europeana nu are sustinere nici din partea unui inalt reprezentant al Comisiei Europene, care le-a aratat initiatorilor romani obrazul legat de faptul ca se cer douazeci de milioane de euro pentru un proiect falimentar, in timp ce in Malta un proiect similar a costat de cinci ori mai putin.

Marea lovitura pregatita de autoritatile romane, respectiv de a obtine aproximativ douazeci de milioane de euro ca finantare pentru realizarea unei Burse de Peste in judetul Tulcea, este pe cale sa esueze. Miercuri, in cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare al Programului operational pentru Pescuit, desfasurate la Bucuresti, Stephanos Samaras, reprezentantul Comisiei Europene din cadrul Directiei generale Afaceri Maritime si Pescuit a criticat proiectul mentionand ca acesta este supradimensionat, mai exact, citam din surse prezente la sedinta : „Un proiect faraonic, care trebuie regandit , avand in vedere ca in alte tari s-a realizat cu sume mult mai mici “.
De precizat ca proiectul pentru realizarea Bursei de peste in judetul Tulcea, realizat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si sustinut de Consiliul Judetean Tulcea, prevedea, printre altele, alocarea unei sume de peste sase milioane de euro doar pentru softuri si calculatoare.

Suspicios pentru Comisia Europeana, sprijinit de Guvernul roman!

Bursa de Peste este un proiect al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, prevazut a se inaugura la jumatatea anului viitor.
Acest proiect prevede infiintarea unui sediu central la Tulcea, a 14 puncte de colectare in Delta, la care se vor adauga si anumite cherhanale deja existente, care respecta conditiile sanitar-veterinare. Bursa va avea trei ambarcatiuni de transport de cate 10 tone pe cele trei brate ale Dunarii, iar aceste ambarcatiuni vor prelua pestele de la punctele de colectare zilnic, si dupa un orar bine stabilit.
Proiectul urmeaza sa fie finantat din fonduri europene, prin Axa 3 a Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013 cu suma de aproximativ douazeci de milioane de euro.
Guvernul a aprobat saptamana trecuta indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii “Bursa de peste” Tulcea, respectiv costul constructiilor si al utilajelor ce vor fi achizitionate, prevazand practic faptul ca proiectul nu va fi sustinut de Comisia Europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.