
Proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana a creat o serie de controverse atat intre liderii politici, cat si la nivelul cetatenilor. Chiar daca aceasta initiativa a necesitat formarea unei Comisii speciale de dezbatere, acum totul este lasat la nivel de „vointa politica”. Proiectul ar fi trebuit sa intre pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala, dar alesii au decis sa-l amane cat mai mult cu putinta.
„Deocamdata nu a ajuns la Biroul Permanent. Camera Deputatilor, fiind Camera decizionala poate sa intre si peste cinci ani si peste o luna. Aici totul este vointa politica, deci ce anume se doreste. Punerea pe ordinea de zi a lui la Camera nu s-a facut deocamdata”, a explicat intr-o declaratie acordata r/News, secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici.
Fiind intrebat daca proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor dupa vacanta parlamentara, deputatul a raspuns afirmativ.
„Absolut, deci nu cred ca va face obiectul. La Camera nu se poate trece tacit. Fiind Camera decizionala se poate prelungi oricat termenul”, a precizat Mircovici.
De asemenea, Romania a primit si din partea Comisiei Europene un ragaz de doua saptamani pentru a trimite la Bruxelles informatii despre proiectul Rosia Montana.
Executivul european a luat decizia de a prelungi acest termen deoarece cazul este unul complicat si sensibil.
La presiunea opiniei publice, CE a cerut in luna septembrie, de la autoritatile romane, anumite informatii despre proiectul aurifer de la Rosia Montana, pentru a verifica daca sunt respectate cerintele din directiva UE privind gestionarea deseurilor.
Senatul a respins acest proiect de lege pe ultima suta de metri, pentru a nu trece tacit. De asemenea, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat, ca raportul Comisiei speciale a fost trimis Parchetului General pentru a verifica neregulile identificate de Comisie.
Sarbu a mai spus ca nu va exista liniste pentru cei care au comis ilegalitati in evolutia proiectului Rosia Montana.
Neregulile semnalate de membrii Comisiei speciale tin de modul in care a fost transferata licenta de exploatare, cu titlu gratuit, de la Minvest la Gabriel Resources, printr-un ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Radu Berceanu.
De asemenea, Comisia atrage atentia ca lipsesc documente justificative pentru acest transfer.
Comisia speciala a Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat pe 11 noiembrie, cu 17 voturi „pentru” si 2 „abtineri” un raport de respingere a proiectului Rosia Montana, recomandand Parlamentului sa voteze negativ acest proiect.
Toate partidele parlamentare s-au aratat impotriva proiectului in forma trimisa de Guvern. PDL nu a dorit sa participe la dezbaterile din Comisia speciala, pe motiv ca democrat-liberalii nu doresc sa fie partasi „la procedurile ilegale” propuse de USL, de a trimite Parlamentului Romaniei spre solutionare probleme care tin exclusiv de competenta Guvernului Romaniei.