Proiectul ecoplanta, in sprijinul agricultorilor bio

Proiectul ecoplanta
Proiectul ecoplanta

Proiectul ecoplanta este o initiativa de 24 de luni co-finantat de catre Comisia Europeana, in cadrul Directiei Generale pentru Educatie si Cultura.

Proiectul are drept scop imbunatatirea si actualizarea aptitudinilor si competentelor pentru agricultorii si lucratorii agricoli in domeniul protectiei plantelor cultivare prin agricultura ecologica. Acest lucru va fi realizat prin transferul materialului inovator de formare de succes al proiectului Leonardo da Vinci PLANTPRO formatorilor de formare profesionala, prin care agricultorii si lucratorii agricoli pot beneficia si dobandi abilitati si competente in domeniul protectiei plantelor din cadrul agriculturii ecologice. In plus, ecoplanta va sprijini crearea de locuri de munca in agricultura ecologica prin acordarea de asistenta agricultorilor pe calea agriculturii ecologice si / sau prin imbunatatirea sanselor de angajare a acestora, promovand in acelasi timp utilizarea prietenoasa a terenurilor agricole cu mediul inconjurator.

Cererea de produse agrochimice pentru controlul daunatorilor si a bolilor este interzis in agricultura ecologica, facand protectia culturilor o provocare constanta pentru agricultori si lucratori agricoli. Parteneriatul ecoplanta a identificat o necesitate clara de a imbunatati si actualiza competentele fermierilor si a le oferi materiale de instruire si de orientare-cheie, in scopul de a-i ajuta sa adopte principiile agriculturii ecologice si pentru a satisface cresterea crescanda a consumatorilor, atat la nivel european si la nivel global. Tarile vizate sunt Grecia, Polonia, Ungaria si Romania, care sunt printre statele membre ale UE care se confrunta cu o crestere negativa a ocuparii fortei de munca, sectoare agricole mari si cu un PIB scazut. In acelasi timp, situatia ocuparii fortei de munca in sectorul agricol in UE-27 se schimba rapid si este de a deveni mai competitiva in ultimul deceniu. Avand in vedere aceste fapte, este clar nevoie de faptul ca educatia vocationala in agricultura devine mai receptiva la nevoile pietei fortei de munca.

Scopurile ecoplanta:

  • Imbunatatirea nivelului scazut de calificare al fermierilor si a competentelor lucratorilor agricoli in vederea controlului daunatorilor si a bolilor plantelor din agricultura ecologica.

  • Stimularea nivelului scazut de calificare agricultorilor si lucratorilor agricoli pentru a profita de oportunitatile care i-ar pozitiona mai bine pe piata fortei de munca.

  • Realizarea unei educatii vocationale in agricultura mai receptive la nevoile pietei fortei de munca.

  • Furnizarea de formatori pentru educatia vocationala, cu instrumente adecvate, inovatoare si resurse, in ceea ce priveste metodologia, pentru a raspunde nevoilor fermierilor si lucratorilor agricoli.

Ecoplanta a fost dezvoltata de un consortiu transnational cu sase experti cu competente de expertiza complementare in agricultura ecologica, in formare profesionala, in cercetare, consultanta in afaceri si din cinci state membre ale UE si anume Romania, Grecia, Elvetia, Ungaria si Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *