Presedintele CJ Sibiu: Nu vom aviza niciodata exploatarea hidraulica. Am fost odata campionii poluarii, cu Copsa Mica

Presedintele CJ Sibiu: Nu vom aviza niciodata exploatarea hidraulica. Am fost odata campionii poluarii, cu Copsa Mica
Presedintele CJ Sibiu: Nu vom aviza niciodata exploatarea hidraulica. Am fost odata campionii poluarii, cu Copsa Mica

Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, a precizat, miercuri, 30 octombrie, in sedinta de Colegiu prefectural, ca “zvonurile” legate de efectuarea prospectiunilor de exploatare hidraulica in judetul Sibiu nu sunt adevarate si, mai mult, a precizat ca nu se vor da niciodata avize favorabile in acest sens.

“Am fost campionii poluarii prin Copsa Mica (prin firmele Sometra si Carbosin, n.r.). Eu cred ca in tot ceea ce facem, cu eleganta, trebuie sa respingem orice investitie care pune in pericol vietile oamenilor si dezvoltarea durabila a localitatilor si a zonelor. Si trebuie sa fie un obiectiv comun atunci cand avizam astfel de tehnologii si orice investitie care reprezinta un pericol nu trebuie avizata” a declarat Cindrea, precizand ca depoluarea localitatii Copsa Mica trebuie sa fie o prioritate in aceasta perioada.

La inceputul lunii septembrie, Agentia de Protectie a Mediului (APM) Sibiu a transmis un comunicat in care preciza ca firmele care fac prospectiuni in judet nu au aviz favorabil pentru identificarea gazelor de sist, ci pentru identificarea hidrocarburilor.

“APM Sibiu a emis aviz pozitiv pentru executarea de prospectiuni seismice 3D pentru hidrocarburi in perimetrele avizate si lucrarile de achizitie din blocul RG03 pentru care s-a emis actul de reglementare din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu, nu au ca scop identificarea gazelor de sist” se arata in precizarea APM Sibiu.

In plus, Cindrea a primit asigurari si de la reprezentantii Transgaz si Romgaz, ca acest tip de explorare nu este agreat in aceasta parte a tarii.

“Se fac prospectiuni, se fac de zeci ani si se vor mai face, pentru exploatare prin tehnologia din domuri gazeifere, prin care gazul iese prin presiune. Am stat de vorba, impreuna cu domnul prefect (Ovidiu Sitterli n.r.), cu cei de la Romgaz, Transgaz si sunt prospectiuni. Dar, pentru ca in Ardeal gazul se afla sub presiune in domuri gazeifere, nu se foloseste acea tehnologie contestata (fracturare hidraulica n.r.). In judetul Sibiu, in sudul Transilvaniei sunt altfel de tehnologii de extragere a gazului, fiindca nu ne vom incalca ceea ce am stabilit in Consiliul Judetean ca nu vom aviza nicio tehnologie care pune in pericol sanatatea, integritatea si dezvoltarea si dezvoltarea durabila”, a tinut sa precizeze Ioan Cindrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *