Proiectul minei de uraniu din comuna Grinties, judetul Neamt, blocat de lipsa banilor

Proiectul minei de uraniu din comuna Grinties, judetul Neamt, blocat de lipsa banilor
Proiectul minei de uraniu din comuna Grinties, judetul Neamt, blocat de lipsa banilor

Exploatarea de uraniu pe care statul roman vrea sa o construiasca in comuna Grinties, judetul Neamt, este deja blocata, cu toate ca a fost aprobata in sedinta de Guvern inca de luna trecuta. Daca statul nu gaseste bani pentru inceperea exploatarii, nu este exclus ca proiectul sa fie atribuit unor investitori privati, o astfel de varianta fiind analizata in prezent de oficialii responsabili.

Compania Nationala a Uraniului (CNU), singurul jucator din Romania in ceea ce priveste producerea si furnizarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear, asteapta ca Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei sa gaseasca, impreuna cu Guvernul, o solutie pentru a asigura fondurile necesare dezvoltarii acestui proiect de anvergura. Investitia din Carpatii Orientali va costa in total 407,33 milioane lei, inclusiv TVA, insa CNU nu poate asigura decat 10% din acesti bani, restul de 90% vor trebui platiti din alte surse. Contactat de cotidianul PUTEREA, directorul general al CNU, Ioan Moraru, a precizat ca, desi a fost aprobat de Executiv, proiectul nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial. Din aceasta cauza, CNU nu poate demara nici o licitatie, fiind nevoita sa astepte pana ce statul gaseste sursele de finantare necesare. “Acum se cauta solutii, pentru ca CNU nu are suficiente resurse financiare pentru aceasta investitie. Daca am dubla pretul produselor vandute, atunci poate ca am avea bani, insa este putin probabil sa se ajunga pana aici. Sunt luate in calcul mai multe variante pentru finantare, o majorare de capital, de exemplu, sau bani din listarea altor companii”, ne-a precizat seful CNU.

O alta solutie ar fi gasirea unor investitori privati, iar in prezent se lucreaza la detalii in acest sens, pentru ca proiectul contine informatii clasificate.

Romania mai are uraniu doar pentru trei ani

Derularea acestui proiect de investitii este cu atat mai urgent cu cat singurul zacamant aflat in prezent in exploatare de circa 30 de ani, cel de la Crucea-Botusana (judetul Suceava), este in curs de epuizare. Acesta mai are uraniu cat sa ajunga celor doua unitati de la Cernavoda numai timp de trei ani, dupa cum se arata in strategia energetica a tarii.

Cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda sunt printre cei mai mari producatori de energie din tara. Totodata, statul intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare de aceeasi capacitate, asa ca necesarul de uraniu se va dubla odata cu punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4.

De altfel, si in proiectul de Hotarare aferent acestei investitii era specificat faptul ca “pana in anul 2020 si ulterior, sursele de uraniu disponibile nu vor acoperi integral cererea, iar preturile vor creste constant”.

„Odata ce proiectul este publicat in Monitorul Oficial, vom putea demara imediat proiectul tehnic si detaliile de executie, intre care statiile de decontaminare, centrala de alimentare cu energie si cladirile administrative. Proiectul tehnic va fi realizat de o firma de proiectare aleasa prin licitatie si va dura intre un an-un an si jumatate, iar dupa ce este avizat se trece la lucrarile propriu-zise de executie. Apoi, se face licitatie pentru constructii si organizarea santierului”, a explicat Ioan Moraru.

Potrivit acestuia, dureaza trei ani din momentul in care este incredintat proiectul tehnic pana cand CNU va da primele tone de minereu de uraniu. Iar din momentul in care incepe exploatarea, aceasta se va amortiza in cinci-sase ani, afirma seful CNU. Astfel, daca in trei ani CNU nu incepe exploatarea la noul proiect, Romania risca sa ramana fara uraniu pentru reactoarele de la Cernavoda si va fi nevoita sa importe la preturi foarte mari.

Capacitatea de exploatare medie anuala de minereu uranifer la proiectul din Neamt este de 124.000 de tone, iar durata de realizare a investitiei este de noua ani.

Compania Nationala a Uraniului are in prezent un singur zacamant in exploatare, zacamantul Crucea-Botusana. Incepand din 1 ianuarie 2009, activitatea de exploatare a minereului de uraniu din perimetrul Baita Plai, judetul Bihor, a fost intrerupta. De asemenea, licenta de concesiune pentru exploatarea minereului de uraniu din zacamantul Crucea-Botusana va expira la 24 aprilie 2015.

Compania Nationala a Uraniului SA este singurul furnizor din Romania de pulbere sinterizabila de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia prima pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar functionarii centralei de la Cernavoda. Minereul de uraniu este transportat la Sucursala Feldioara, unde se obtine pulberea sinterizabila de oxid de uraniu (UO2) necesara fabricarii combustibilului nuclear utilizat la centrala nuclearo-electrica Cernavoda.

In fiecare an, cele doua reactoare de la Cernavoda consuma 4.800 fascicule de uraniu. Un reactor are 380 de canale cu cate 12 fascicule pe fiecare canal.

Romania este printre putinele tari din Europa in care se exploateaza resurse/rezerve de uraniu, alaturi de Cehia, Franta, Germania, Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *