Chinezii si francezii vor construi in Marea Britanie prima centrala nucleara de dupa 1995

0
588
Chinezii şi francezii vor construi în M. Britanie prima centrală nucleară de după 1995
Chinezii si francezii vor construi in M. Britanie prima centrala nucleara de dupa 1995
Chinezii si francezii vor construi in M. Britanie prima centrala nucleara de dupa 1995

Guvernul britanic si grupul francez de utilitati EDF au semnat un acord pentru construirea a doua reactoare nucleare, in valoare de 16 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari), a anuntat luni EDF, transmite Reuters.

Construirea primei centrale nucleare noi in Marea Britanie din ultimii 18 ani se va realiza cu ajutorul partenerilor EDF din China si reprezinta un sprijin important pentru industria nucleara globala, afectata de accidentul de la Fukushima.

Conform acordului, EDF va detine o participatie de 45-50% in consortiul care va construi doua reactoare nucleare de tip EPR realizate de compania franceza Areva la centrala de la Hinkley Point din Somerset (sudul-vestul Angliei). In plus, EDF va prezenta propuneri pentru doua reactoare nucleare de tip EPR la Sizewell, in Suffolk (estul Angliei).

China General Nuclear Corporation (CGN) si China National Nuclear Corporation (CNNC) vor detine o participatie combinata de 30-40% in proiect, in timp ce Areva va avea 10% din actiuni.

‘Acest proiect simbolizeaza energia nucleara de ultima generatie adusa in Marea Britanie’, se arata intr-o declaratie a premierului britanic David Cameron.

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a anuntat saptamana trecuta ca Marea Britanie va permite companiilor chineze sa achizitioneze participatii minoritare la centralele nucleare britanice. Aceasta decizie va putea permite ca urmatoarea generatie de centrale nucleare din Marea Britanie sa fie finantate (cel putin partial) de companiile chineze.

China are cel mai mare program de constructie de centrale nucleare din lume. In prezent, in China functioneaza 17 reactoare nucleare si alte 28 sunt in constructie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.