Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati deruleaza, in perioada aprilie 2014 – aprilie 2015, proiectul „Raul Prut prin lupa – Campanie educativa de evaluarea a sanatatii ecosistemelor acvatice”, finantat din Fondul European de Pescuit (FEP) prin Programul Operational de Pescuit (POP) 2007-2013, cu o valoare totala de 51.896 lei.
„Obiectivul general al proiectului este de a creste gradul de informare si constientizare asupra problemelor de protectie a mediului acvatic prin implicarea elevilor din scolile din localitatile limitrofe luncii inferioare a raului Prut, in activitati de cunoastere a faunei acvatice, a relatiilor dintre diferiti factori, intr-un mod interactiv, prin insusirea si experimentarea practicilor utilizate de catre cercetatorii care profeseaza in domeniul stiintelor zoologice”, a declarat Madalin Serban, manager al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati.
La proiect participa peste 150 elevi din clasele gimnaziale ale scolilor situate in zona eligibila a proiectului: Scoala Gimnaziala nr. 24 Galati, Scoala Gimnaziala nr. 1 Tulucesti, Scoala „Petru Rares” Frumusita, Scoala nr. 1 Frumusita, Scoala nr. 1 Foltesti, Scoala Gimnaziala ”Ghe.Poalelungi” Mastacani, Scoala nr. 1 Chiraftei, Scoala nr. 2 Chiraftei , Scoala Gimnaziala “Sf.Ier.Nicolae” Vladesti, Scoala Gimnaziala “Vasile Seicaru” Oancea, Scoala Gimnaziala „Vasile Burlui” Suceveni si Scoala Gimnaziala nr.1 Cavadinesti.
Cu ajutorul unui laborator mobil, grupuri de catre 15-20 elevi, insotiti de profesori si specialisti din cadrul sectiei Muzeu de la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati, au efectuat deplasari in teren in diferite zone din aria Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior, unde si-au insusit tehnicile stiintifice de observare si studiere a mediului acvatic, aceste activitati practice de educatie non-formala inlesnindu-le elevilor intelegerea problemelor de protectie a mediului acvatic. Dupa doua iesiri in zona lacului Brates si la raul Prut (zona Sivita, Vladesti, Slobozia-Oancea), ieri destinatia a doua grupuri de elevi de la Cavadinesti si Suceveni a constituit-o lacul Pochina din cadrul Parcului Natural lunca Joasa a Prutului Inferior.
“Impreuna cu elevii de la Scoala Gimnaziala nr.1 Cavadinesti si Scoala Gimnaziala „Vasile Burlui” Suceveni am evaluat calitatea apei lacului Pochina utilizand indicatori chimici si biologici. Elevii s-au comportat ca niste mici cercetatori capabili sa inteleaga relatiile existente in aceste ecosisteme si sa experimenteze practici de ecologie acvatica”, a declarat Gabriela Costea, manager de proiect si sef Sectie Muzeu in cadrul institutiei galatene.
Proiectul „Raul Prut prin lupa – Campanie educativa de evaluarea a sanatatii ecosistemelor acvatice” isi va continua activitatile practice cu toate scolile implicate, precum si realizarea unor ghiduri de teren care sa contina si fise practice care sa ajute profesorii de biologie sa realizeze activitati similare cu elevii in teren. De asemenea, se va realiza si aplica un chestionar final elevilor participanti la proiect, in vederea evaluarii cunostintelor si atitudinilor dobandite in cadrul activitatilor.