Recomandari alimentare pentru prevenirea cancerului

Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS)
Cancer
Cancer

Alimentatia joaca un rol important in prevenirea cancerului. Un grup de cercetatori americani a publicat un studiu in Journal of the Americain college of Nutrition in care sunt facute 5 recomandari alimentare pentru prevenirea cancerului.

1. Consuma multe fructe si legume

Stiai deja ca trebuie sa consumi multe fructe si legume, atat pentru silueta, cat si pentru sanatate. Sunt insa anumite clase de fructe si legume pe care ar trebui sa le mananci cu precadere daca vrei sa reduci riscul de cancer, in special cele cu frunze verzi. Printre acestea, broccoli, kale sau varza verde reduc riscul de cancer de colon cu 18%, ca si riscul de cancer de plamani sau de stomac.

De asemenea, femeile care mananca legume bogate in caroten (morcovi, cartofi dulci) au un risc de cancer la san diminuat cu 19%. Consumul regulat de rosii este asociat cu o diminuare a riscului de cancer de stomac cu 27%.

2. Limiteaza consumul de alcool

Alcoolul, chiar si in cantitati mici, mareste riscul de cancer. Un singur pahar de alcool pe saptamana mareste riscul de cancer bucal, al faringelui si al laringelui cu 24%. Doua-trei pahare de alcol pe saptamana maresc riscul de cancer colo-rectal cu 21%. Doua pahare de vin pe zi maresc riscul de cancer la san cu 51%.

Alcoolul in sine, nu aditivii pe care ii contine, este responsabil de cancer. Asa ca, nu te amagi ca bei tuica sau vin natural. Orice tip de alcool (bere, vin, tarii) trebuie evitat, daca vrei sa previi cancerul.

3. Redu consumul de carne rosie

Daca mananci zilnic mezeluri, chiar si doua felii de bacon sau un carnat afumat, iti maresti cu 21% riscul de cancer de colon. Daca mananci frecvent o friptura din carne rosie, riscul creste cu 28%.

In ceea ce priveste mezelurile, exista patru factori de risc: colorantii, adaosul de nitriti, modul in care sunt pregatite si oxidarea. Acestea provoaca o crestere semnificativa a leziunilor precanceroase la nivelul colonului. In ceea ce priveste carnea rosie, cresterea riscului de cancer este provocata de grasimile saturate pe care le contine. Pe langa cancer, carnea rosie te predispune si la boli cardiovasculare.

4. Mananca mai multa de soia

Barbatii care mananca zilnic soia prezinta un risc redus de cancer de prostata, iar femeile care mananca ocazional soia au un risc redus de cancer la san. Acest efect protector le este atribuit activarii de catre izoflavone a unei gene care suprima tumorile. Soia actioneaza precum un paznic al genomului. Acest lucru poate explica faptul ca in Asia sunt mai putine decese din cauza cancerului de san.

5. Mananca mai putine lactate

Consumul zilnic a 35 de grame de proteine din lapte mareste riscul de cancer de prostata cu 32%. Doua pahare de lapte pe zi, maresc riscul acestui tip de cancer cu 60%.

Anumite studii lasa sa se inteleaga ca indeosebi calciul din lactate este la originea acestui risc crescut. Un aport prea important de calciu poate modifica productia de vitamina D, care protejeaza contra cancerului de prostata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *