Fonduri europene pentru protejarea naturii. Rezervatia Cheile Sugaului va fi protejata cu bani de la CE

0
473
Fonduri europene pentru protejarea naturii. Rezerva?ia Cheile ?ug?ului va fi protejat? cu bani de la CE
Fonduri europene pentru protejarea naturii. Rezervația Cheile Șugăului va fi protejată cu bani de la CE
Fonduri europene pentru protejarea naturii. Rezervatia Cheile Sugaului va fi protejata cu bani de la CE
Fonduri europene pentru protejarea naturii. Rezervatia Cheile Sugaului va fi protejata cu bani de la CE

Fonduri europene pentru protejarea naturii din Romania. La 20 de kilometri de Bicaz sta ascunsa Rezervatia Naturala Cheile Sugaului. Intins pe o suprafata de 350 de hectare, situl care face parte din Muntii Hasmas va fi ocrotit si amenajat pentru a putea fi vizitat in conditii de siguranta. Implicat in acest proiect este si alpinistul Ticu Lacatusu.
Clubul Montan Roman are la dispozitie aproape 700.000 de euro pentru conservarea biodiversitatii din Cheile Sugaului – Munticelu si Cheile Bicazului – Hasmas. Fara acest suport, managerul proiectului, Ticu Lacatusu, care este si presedintele Clubului, crede ca ar fi fost mult mai greu sa isi atinga scopul: „Reprezinta practic locul la care tinem cel mai mult din Carpatii romanesti, aici mergem din anii de liceu, este foarte aproape de orasul nostru. Este un loc din patrimoniul national unic, unul dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut eu in Europa si in lume pe o suprafata foarte mica este o densitate incredibila de elemente de valoare si peisajul este si el unic.”

In rezervatia Cheile Sugaului creste si o floare unica in lume – astragalus.

„Avem foarte multe plante de mare importanta la nivel national, multe sunt incluse pe lista rosie, plante amenintate, niste plante foarte rare, foarte vulnerabile,” a mai spus Ticu Lacatusu.

„Este o arie foarte importanta de studiu si mai ales pentru faptul ca in zona noastra a Neamtului, orice tara e obligata sa aiba multe arii protejate de genul asta,” a spus Ramona Savu, responsabil tehnic cu protectia naturii.

Pentru ca proiectul sa fie dus la bun sfarsit, sunt necesare studii stiintifice, cartari, inventarieri de specii si habitate. Cercetarile vor dura doi ani, timp in care situl va putea fi vizitat ca si pana acum. In Cheile Sugaului se aduna mai ales pasionatii de catarari. Robert vine in Cheile Sugaului de la virsta de 6 ani. Acum e la majorat. „M-a adus tatal meu prima data, se catara cu mine in ghiozdan,” povesteste tanarul, care a facut rapid si lista de investitii: „Sa fie si la noi promovata natura, sa se faca o balustrada mai trainica, sa se faca niste scari ca lumea, sa faca niste pancarte, sa fie niste ghizi, sa fie un punct de informatie.”

Zona va deveni o atractie pentru turistii straini. „Saptamana trecuta a fost un concurs de hard enduro la noi la Piatra si adusesem un prieten pe aici din Marea Britanie si a spus, <voi, ce aveti aici, in Romania, in zona asta, e ca si cum ar fi comoara Europei>”, povesteste un nemtean.

Rezervatia Cheile Sugaului se intinde pe 350 de hectare. Turistii pot intalni in drumetiile lor ursi si capre negre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.