Coalitia pentru Mediu despre Guvernul Romaniei: „Promisiuni multe, fapte putine”

Coalitia pentru Mediu, despre Guvernul Romaniei: „Promisiuni multe, fapte putine”

Coalitia pentru Mediu din Romania isi exprima dezamagirea si indignarea in fata incapacitatii Guvernului Romaniei de a rezolva cele mai urgente probleme de mediu cu care ne confruntam in aceste momente.

La opt luni de la preluarea mandatului, actuala conducere a Ministerului Mediului, alaturi de Primul Ministru, nu a dezvoltat capacitatea de a trece de la intentii frumoase, la fapte adevarate:

In ciuda unui inceput promitator prin care si-au manifestat deschiderea si dialogul fata de organizatiile de protectia mediului,

In ciuda unor declaratii publice de sustinere a cauzelor de mediu pe care comunitatea ecologistilor le-au salutat cu deosebita apreciere,

In ciuda cooptarii unor consilieri pentru mediu in cadrul structurii guvernamentale,

Organizatiile membre ale Coalitiei pentru Mediu din Romania reamintesc doamnei Ministru al Mediului Rovana Plumb si premierului Victor Ponta ca promisiunile trebuie intarite de fapte pentru a putea dezvolta un parteneriat bazat pe incredere si pentru a salva mediul inconjurator.

Dintre cele mai grave probleme ramase nerezolvate, mentionam:

  1. Micro-hidrocentralele: Nu numai ca aceastea nu au fost oprite, insa lucrarile de construire au continuat nestingherite – desi dovezi clare au fost aduse in atentia conducerii Ministerului Mediului cu privire la ilegalitatea si impactul lor deosebit de negativ asupra naturii;
  2. Managementul deseurilor. Desi problema deseurilor a fost declarata prioritate 0 a Ministerului Mediului si Padurilor, nu exista pana acum o viziune care sa scoata tara din gunoaie. Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor este un document incert, incapabil de-a schimba starea actuala si nu cuprinde printre prioritati colectarea selectiva. Cei un miliard de euro din fonduri structurale au un grad de implementare de doar 13,7%, in timp ce Romania ramane pe ultimul loc din Europa iar principalii responsabili de administrarea deseurilor sunt tolerati in sfidarea legii
  3. Reforma Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). In ciuda declaratiilor, nicio actiune concreta nu s-a realizat. Desi ar trebui sa fie principalul suport pentru programe de protectia mediului din Romania, fondurile provenind din AFM inca merg cu prioritate in achizitia de masini (programul Rabla) sau indiguiri;
  4. depolitizarea structurilor administrative de management al ariilor protejate. Promisiunea facuta public de premierul Victor Ponta privind numirea unui activist ecologist la conducerea RBDD nu s-a mai realizat, fiind preferata o nominalizare pe linie de partid.
  5. In ceea ce priveste declararea Lacului Vacaresti din Bucuresti ca zona protejata din punct de vedere a biodiversitatii, desi promisiunile publice au fost permanente, nu s-a intreprins nicio masura administrativa concreta pentru protectia zonei.
  6. Falimentul Programului Operational pentru Pescuit. Programul sufera in continuare de grave disfunctii administrative, iar cele 20 milioane de euro destinate dezvoltarii durabile a Deltei Dunarii sunt blocate de interesele afaceristilor locali, specializati in exploatarea comerciala a pestelui si fata de care autoritatile arata o toleranta suspecta.
  7. Constituirea grupurilor de lucru tematice la nivelul MMP. Desi este o initiativa laudabila, ea a ramas la nivel de intalniri ad-hoc, fara a avea un cadru institutional stabil si predictibil, bazat pe regulamente clare. Niciuna dintre aceste incercari nu a reusit sa genereze impact real in comunitate.
  8. In privinta gazelor de sist, Guvernul a promis un moratoriu pentru suspendarea oricaror operatiuni legate de exploatarii gazelor pana cand vor exista studii care sa arate cu precizie impactul asupra mediului, iar populatia va fi corect informata asupra consecintelor. Acest moratoriu nu a mai fost adoptat.

In sensul celor de mai sus, membri Coalitiei pentru Mediu din Romania au investit timp si efort pentru elaborarea de solutii si proiecte menite sa vina in sprijinul autoritatilor publice. Aceste eforturi au insa nevoie de acte administrative concrete pentru a trece la nivelul faptelor.

Coalitia pentru Mediu din Romania isi reafirma deschiderea catre dialog si cooperare, insa reamintim ca acestea trebuie sa fie constructive si eficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *