Proprietarii, obligati sa-si asigure locuintele pentru 10.000 sau 20.000 de euro

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede ca proprietarii trebuie sa isi asigure obligatoriu locuintele impotriva dezastrelor naturale, pentru suma de 10.000 sau 20.000 de euro, functie de tipul constructiei, infiintandu-se, totodata, un „Pool” de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Senatul a adoptat, cu 73 de voturi „pentru” si unul „impotriva”, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor.

Actul normativ prevede ca suma asigurata poate ajunge la echivalentul in lei a 20.000 de euro (pentru locuinte de tip A), respectiv 10.000 de euro (pentru locuinte de tip B).

Locuintele tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic.

Locuintele tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alt tip de materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, infiintarea unui „Pool” de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), definit ca societate comerciala de asigurare-reasigurare constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii de locuinte.

Legea arata ca orice persoana care devine proprietara a unei locuinte neasigurate va fi obligata sa contracteze o asigurare obligatorie, in termen de 5 zile lucratoare de la data autentificarii tiltului de proprietate.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui act normativ. Forul decizional este Camera Deputatilor.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *