Guvernul sustine ca in judetul Bihor nu se pune problema exploatarii gazelor de sist, ci doar a prospectarii

Gaze de sist: Riscuri scazute pentru sanatatea oamenilor, cu o singura conditie
Guvernul sustine ca in judetul Bihor nu se pune problema exploatarii gazelor de sist, ci doar a prospectarii
Guvernul sustine ca in judetul Bihor nu se pune problema exploatarii gazelor de sist, ci doar a prospectarii

Guvernul sustine ca in judetul Bihor nu se pune problema exploatarii gazelor de sist. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita a transmis ca in perimetrele concesionate din zona Tulca si Tria „nu se pune problema exploatarii, ci doar a prospectarii zonelor”.

La inceputul lunii februarie, senatorii liberali Cristian Bodea si Valeriu Boeriu au adresat o interpelare primului ministru Victro Ponta, ingrijorati de faptul ca Guvernul a aprobat acordurile de concesionare pentru explorare, dezvoltare si exploatare a gazelor de sist la Tria si Tulca. Cei doi considerau suspecta decizia luata, care la acea data (decembrie 2012) era „pe picior de plecare”, fara sa fie organizate, in prealabil, dezbateri, respectiv consultarea specialistilor si a populatie direct afectate.

„Procedura e interzisa in Europa, iar noi nu putem fi un experiment. Noi avem de protejat zona Bailor Felix, unde riscul afectarii rezervei de apa geotermala este major”, declara Boeriu, in timp ce colegul sau sublinia consecintele unei astfel de proceduri: cutremure, boli, terenuri contaminete, ape infestate, lacuri de decantare. Raspunsul la interpelare le-a parvenit luni, 25 februarie, din partea ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita. Potrivit acestuia, metoda controversata a fracturarii hidraulice a fost folosita in Romania inca din anii 1970 in zacamintele conventionale, scopul fiind cresterea factorului final de recuperare, dar fara a se vorbi nici atunci de gaze de sist. De asemenea, in raspuns se precizeaza potrivit companiei Exxon Mobil „fracturarea curata, fara utilizarea de produse chimice” ar putea fi disponibila, la scara comerciala, incepand din anul 2014.

Referitor la cresterea riscului seismic in urma acestor activitati, ministrul delegat pentru energie sustine ca prof. Nicolae Anastasiu de la Universitatea Bucuresti recunoaste ca ar putea fi cutremure de gradul 1 sau 2 pe scara Richter, dar „in intreaga lume sunt inregistrate cel putin 100.000 de cutremure pe zi de asemenea magnitudini”. In ceea ce priveste efectiv judetul Bihor, Constantin Nita a precizat ca acordurile petrolifere de explorare, dezvoltare si exploatare pentru Tulca si Tria nu fac referire la gazele neconventionale (gazele de sist). De asemenea, potrivit lui Nita, in acorduri nu sunt incluse programele de lucrari de dezvoltare si exploatare deoarece „acestea reprezinta o necunoscuta in momentul incheierii contractului. Eventualele lucrari de dezvoltare si exploatare sunt o rezultanta a operatiunilor de explorare si se elaboreaza de titular numai in situatia identificarii unei/unor descoperiri comerciale de hidrocarburi”.

De asemenea, in raspuns se precizeaza ca restrictionarea operatiunilor petroliere in cadrul siturilor de importanta comunitara, a rezervatiilor naturale, Natura 2000 etc. „a fost inteleasa si asumata de titulari chiar din faza de ofertare”. Cat priveste consultarea administratiilor locale, respectiv a cetatenilor, ministrul Constantin Nita sustine ca firmele care au concesionat activitatea va trebui sa obtina de la Consiliul Judetean sau de la primarie certificatul de urbanism si autorizatia de construire. „In acest mod, autoritatile administratiei publice locale sunt informate prealabil de intentia titularului de a executa o lucrare, urmand sa analizeze daca este oportuna aprobarea emiterii autorizatiei de construire”, se arata in raspuns. In ceea ce priveste activitatea de exploatare de la Baile Felix, Constantin Nita sustine ca acordul nu a fost semnat, astfel ca nu este in vigoare. La final, ministrul a precizat ca „in prezent nu se pune problema exploatarii, ci doar a prospectarii zonelor, pentru a se identifica eventualele zacaminte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *