Ministerul Mediului are, dupa cum era si de asteptat, un plan serios si pe hartie de lupta cu viiturile si de aparare impotriva inundatiilor. In rezumat, planul de actiune pentru protectia impotriva inundatiilor in Romania, pana in 2009, va necesita circa 1,7 miliarde euro. Intretinerea si exploatarea infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor include 7563,72 km. de diguri si 317 baraje. Amenajarea bazinelor hidrografice mici include finalizarea investitiilor in derulare (100 km.), reabilitarea lucrarilor existente (170 km. ) si investitii noi (700 km. ).
Sursele de finantare sunt: bugetul de stat (38%), credite externe (28%), si fonduri europene (16%). In prezent se realizeaza studii interdisciplinare pentru evaluarea lucrarilor de reamenajare a bazinelor hidrografice.
Asadar, un plan exista. Se poate presupune ca la finalul anului 2009 vom avea si un bilant al tuturor realizarilor din acest segment, iar mass media vor fi acolo, sa compare. Dincolo de toate acestea ramane totusi realitatea ca apararea Romaniei impotriva inundatiilor care ne lovesc- cu o ritmicitate ce ar trebui sa miste ceva – este constituita din peticirea digurilor existente cu saci de nisip, daca se poate cu 24 de ore inaintea producerii viiturilor.
Toata lumea este de acord ca asa ceva nu se mai poate. Pe cand si trecerea de la vorba la fapta, macar in cazul lucrarilor care exista dinainte de 1989? Si mai ales, cat vor mai dura mentionatele studii interdisciplinare, dat fiind ca vine toamna 2008, apoi primavara 2009 si tot asa…