Secretarul general ONU a anuntat o initiativa pentru protejarea oceanelor

Secretarul general ONU a anuntat o initiativa pentru protejarea oceanelor

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a prezentat duminica in Coreea de Sud o initiativa cu privire la protectia oceanelor contra poluarii, pescuitului in exces si cresterii nivelului marii, care ameninta sute de milioane de oameni, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta initiativa, denumita „Oceans Compact”, este destinata sa creasca eficienta coordonarii eforturilor in cadrul ONU privind conservarea oceanelor, aflate „intr-o stare precara”, a explicat Ban Ki-moon.

„Oceanele noastre se incalzesc si se intind”, a declarat secretarul general al ONU, intr-un discurs pronuntat la Yeosu, sudul Coreii de Sud, in cadrul unei conferinte ce marcheaza 30 de ani de la inceperea semnarii Conventiei Natiunilor Unite privind dreptul marii.

„Riscam schimbari ireversibile in procese pe care abia le intelegem, cum ar fi tendintele majore care afecteaza meteorologia. Acidificarea oceanelor distruge baza vietii oceanelor, iar cresterea nivelului marilor ameninta sa redeseneze harta lumii, afectand sute de milioane de persoane, printre cei mai vulnerabili din lume”, a avertizat el.

O comisie la nivel inalt ar trebui sa fie formata pentru a elabora un plan de actiune. Aceasta ar urma sa fie compusa din politicieni, oameni de stiinta si oceanografi, reprezentanti ai sectorului privat si ai societatii civile, precum si reprezentanti ai organizatiilor ONU in cauza.

Pana in 2025, toate tarile trebuie sa-si stabileasca obiective de reducere a emisiilor poluante, si cel putin 10% din zonele costiere si marine ar trebui sa faca obiectul unor masuri de protectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *