Protest cu mascati la Palatul Culturii din Iasi

Protest cu mascati la Palatul Culturii din Iasi

Circa 40 de ecologisti s-au strans astazi in fata Palatului Culturii pentru a protesta impotriva exploatarii zonei Rosia Montana. Protestatarii au cerut demisia ministrului Culturii, Kelemen Hunor, care in viziunea lor nu promoveaza cultura, ci cianura. Imbracati in negru si cu masti pe fete, acestia au blamat interesul pur financiar fata de patrimoniul national.

Proteste asemanatoare au avut loc saptamana trecuta in capitala, dar si in alte orase mari din tara.

Zeci de manifestanti s-au adunat astazi la pranz in fata Palatului Culturii, pentru a protesta tacit impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Ecologistii au cerut demisia ministrului Culturii si Patrimoniului National, care a emis descarcarea arheologica pentru continuarea lucrarilor din zona.

Unul dintre militanti l-a intruchipat chiar pe Kelemen Hunor, imbracat in detinut si cu catuse la maini.

Protestatar:

„Sunt Kelemen Hunor, ministrul Culturii, care da dovada de crima culturala. De aceasta sunt incatusat. Sunt aici pentru ca am semnat certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic, primul pas pentru a extrage aurul din Rosia Montana folosind cianura.“

Ecologistii spun ca ministrul a incalcat o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, care anuleaza lucrarile de la Rosia Montana.

Anca Gheorghica, coordonator Asociatia „Mai bine”:

„Semnalul pe care vrem sa-l tragem este ca nu putem sa continuam sa exploatam resursele naturii la infinit, sa nu realizam faptul ca cresterea economica nu se poate realiza la infinit intr-un spatiu finit.

Iar ministerul culturii prin decizia pe care a luat-o saptamana trecuta in loc sa actioneze ca si gardian al patrimoniului nostru natural s-a transformat tocmai in calaul Rosiei Montane.“

Prin acest protest, ecologistii au subliniat ca valorile arheologice si culturale din zona sunt mai pretioase decat aurul care va fi extras de acolo.

Protestatar:

„A doua parte a balantei cam lipseste, chestiune care lipseste si-n atitudinile care se iau impotriva acestui demers, zic eu ilegal, pe care l-a facut dl. ministru. Si se vede, cam asta e: justitia e ciuntita si a mai ramas o sg parte a balantei care deja e ocupata cu un lingou destul de frumusel.“

Proteste similare au avut loc in ultima saptamana in Bucuresti, Cluj, Sibiu si Baia Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *